Словашките власти решиха да изпратят допълнителни сили на границата с Унгария за борба с нелегалната миграция, каза министър-председателят на републиката Роберт Фицо, цитиран от Словашката национална телевизия.

Словашките полицаи и военни ще започнат да патрулират цялата словашко-унгарска граница от 19:00 часа местно време на 30 октомври. Според Фицо властите ще отделят "значителни сили" за това. Премиерът обясни, че сега хора, свързани с терористични структури, могат да влизат в Словакия.

Премиерът и министърът на вътрешните работи Матус Шутай-Ешток говори за рисковете поради ситуацията в ивицата Газа. Шутай-Ешток каза, че очаква скок на нелегалната миграция. Той настоя и за свикване на Съвета за сигурност на страната.

По-рано ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че поради войната на Израел с Хамас в ивицата Газа съществува сериозен риск от "миграция на голям брой хора към съседни страни, които вече имат значителен брой бежанци."

"Има риск от по-нататъшни миграционни вълни към Европа", предупреди той, като призова лидерите на ЕС да се споразумеят за ясен план, който да гарантира безопасността на европейците.

Според агенцията на ООН за бежанците от началото на 2023 г. до края на септември повече от 114 милиона души по света са били вътрешно разселени. Това е рекордна цифра.

Основните причини включват конфликти в Украйна, Судан, Демократична република Конго и Мианмар, както и комбинация от суша и наводнения в Сомалия и продължителната хуманитарна криза в Афганистан.

Трима мигранти убити на сръбско-унгарската граница

Трима мигранти убити на сръбско-унгарската граница

Данните на сръбската полиция показват скок в прилива от мигранти, предимно млади мъже от Близкия изток и Афганистан

Повече от 1 милион палестинци трябваше да напуснат домовете си в ивицата Газа, съобщи ООН. Те не могат да напуснат анклава, защото Израел е обявил пълна блокада на сектора, а Египет е отказал да отвори границата за бежанци.