Трима мигранти загинаха при престрелка близо до границата на Сърбия с Унгария рано в петък, съобщиха местни медии, по маршрут за влизане в ЕС, използван все по-често от трафиканти на хора и където сръбската полиция е засилила патрулите.

Престрелката, при която е ранен четвърти мигрант, е станала в изоставени сгради край граничното село Хоргош, съобщи телевизия N1, като се позова на полицията. Засега не е ясно кой е стрелял.

Сръбска неправителствена организация заяви миналия месец, че престъпни банди се борят за контрол над района, докато се опитват да вкарат нелегално мигранти в Европейския съюз.

Унгария, която след престрелката призова властите на ЕС в Брюксел да действат за спиране на мигрантските потоци в района, е членка на блока, докато Сърбия не е.

Данните на сръбската полиция показват скок в прилива от мигранти, предимно млади мъже от Близкия изток и Афганистан, на южната граница на Унгария със Сърбия.

Въпреки стоманената гранична ограда, която Унгария построи след миграционната криза от 2015 г., която разтърси Европа, неправителствената организация Център за търсещи убежище казва, че около 1500 мигранти сега се опитват да преминат в Унгария всеки ден.

Говорителят на правителството Золтан Ковач каза, че Унгария многократно е предупреждавала ЕС за "нарастващото ниво на насилие и терор, извършвани от мигрантски банди" по границите й, но без видим ефект.

"Мисля, че е крайно време Брюксел да осъзнае, че не се нуждаем от квоти и мигрантски лагери, а от бързи и организирани усилия за защита на нашите граници и гарантиране на безопасността на нашите граждани", каза Ковач в социалната медийна платформа X.

Германия затяга законодателството срещу трафика на мигранти

Германия затяга законодателството срещу трафика на мигранти

Правителството предприема мерки след драстичния скок на броя на мигрантите в страната