Украйна може да победи Русия и дори да си върне контрола над Източна Украйна и Крим. Това заяви бившият словашки финансов министър Иван Миклош, цитиран от "Евронюз".

Той подчерта, че всичко друго освен военна победа за Украйна би било опасен компромис.

Миклош е бивш съветник на бившия украински президент Петро Порошенко. В момента той съветва молдовския премиер Наталия Гаврилита и е член на новия Национален съвет за възстановяване на Украйна, създаден от президента Володимир Зеленски.

Националният съвет за възстановяване ще проведе първата си онлайн среща следващата седмица, на която Миклош ще бъде член на консултативния комитет на чуждестранните експерти. Сред останалите членове са бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол, както и американският икономист и философ Франсис Фукуяма.

Зеленски: Само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна

Зеленски: Само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна

Мирните преговори между двете страни обаче са в безизходица

Според Миклош Украйна трябва да победи Русия и е способна да го направи, ако западните страни продължат да оказват военна и финансова помощ.

"Трябва да се върнат държавните граници от преди 2014 г. Ако се върнат само тези от преди инвазията, това винаги ще бъде източник на напрежение и несигурност", предупреди той.

"Решението за следвоенно възстановяване е поражението на Русия. Чуждестранните инвеститори ще дойдат в Украйна само ако са сигурни, че има мир", добави Миклош.

Възвръщането на Крим и Източна Украйна обаче ще бъде трудно. "Те ще трябва да нападнат, а атаката винаги е по-трудна от защитата. В момента е изключително важно Западът да не отстъпва от помощта си", настоя бившият словашки министър.

Кулеба: Само Украйна може да определи кога свършва войната

Кулеба: Само Украйна може да определи кога свършва войната

Нямаме нужда от чужда земя, но няма да се откажем от своята, подчерта украинският външен министър

Вчера руският преговарящ Владимир Медински увери, че Москва е готова да възобнови мирните преговори с Украйна, обвинявайки Киев за прекратяването им.

Изглежда обаче, че възобновяването на мирните преговори не е е на дневен ред за Киев.

В телефонен разговор с италианския премиер Марио Драги снощи украинският президент е заявил, че Русия "все още не е готова за истински мирен процес".

Ще можем да го обсъдим само когато си върнем териториите, които Русия ни е отнела от началото на войната, категоричен е Зеленски.

Руските власти са получили предложение за мирно уреждане на конфликта в Украйна от Италия

Руските власти са получили предложение за мирно уреждане на конфликта в Украйна от Италия

Планът предвижда връщане на Крим и Донбас на Украйна при широка автономия