Словения е започнала работа по допълнителен участък от ограда по южната си граница с Хърватия, с която цели да ограничи нарастващия брой мигранти, влизащи нелегално в страната, съобщава "Ройтерс".

Полицията в Словения е регистрирала 7 415 нелегални имигранти през първите седем месеца на тази година, скок от 56% в сравнение със същия период на 2018 г., след като все повече хора се опитват да се доберат до богатите западни държави през Балканите.

Словения съди Хърватия за граничния спор

Словения съди Хърватия за граничния спор

Очаквам искът да бъде внесен до средата на юли

Миналия месец правителството подписа договор със сръбската фирма Legi-SGS за изграждане на 40 км ограда на границата с Хърватия. След като този участък бъде завършен, общата дължина на граничната ограда ще бъде 219 км и ще обхване почти една трета от словенската граница с Хърватия. Общата сухопътна и морска граница на Словения е дълга 1370 км.

"Оградата ще бъде издигната временно в зоните, където е необходимо да се предотврати незаконно преминаване на държавната граница и да се гарантира безопасността на хората и тяхното имущество", изтъкна Ирена Ликар, говорителка на вътрешното министерство.

Фотограф на "Ройтерс" близо до село Прелока в Южна Словения е видял да текат строителни дейности на обекта.

Ликар заяви, че точният план и местоположението на издигането на оградата няма да бъдат разгласявани публично.

Словения за пръв път започна изграждането на гранична ограда по време на бежанската криза през 2015 г., когато за период от шест месеца около половин милион нелегални мигранти преминаха през страната.

Този нов участък ограда е висок около 2,5 метра и се издига на брега на река Колпа, която тече между Словения и Хърватия.

Имиграционната политика на правителството среща слаба съпротива в Словения, въпреки че някои групи на гражданското общество се обявяват срещу телената ограда.