Правителството на Финландия възнамерява да въведе нов закон, който ще позволи на служителите да проверяват колко печелят колегите им, ако подозират, че са дискриминирани. Мярката е част от усилията на властите за намаляване на разликата в заплащането на мъжете и жените, информира Ройтерс.

Законопроектът е критикуван както от профсъюзите, които искат още по-голяма прозрачност, така и от най-голямата работодателска организация, според която той ще доведе до конфликти на работното място. Лявоцентристката коалиция на министър-председателя Сана Марин обаче настоява за приемането му.

Доклад отчете равнопоставеността между жените и мъжете за 2020 г.

Доклад отчете равнопоставеността между жените и мъжете за 2020 г.

Документът отразява участието на жените на пазара на труда, намаляване на разликите по пол в заплащането и доходите

"Основна част от програмата на правителството е премахването на неоправданите разлики в заплащането. Сега те ще бъдат разглеждани по-строго", заяви министърът по въпросите на равенството Томас Бломквист.

Той очаква законопроектът да бъде приет в парламента преди изборите през април 2023 г.

Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) финландските жени са получавали 17,2% по-малки заплати от мъжете през 2020 г.

Доклад от 2018 г. пък показва, че причините често са сходни с тези в други западноевропейски страни - сегрегация на пазара на труда на професии, доминирани от мъже и жени, бащи, които ползват по-малко отпуск от майките, и по-редките повишения на жени.

Заради Полша и Унгария ЕС премахва "равенство между половете" от декларация

Заради Полша и Унгария ЕС премахва "равенство между половете" от декларация

ЕС иска да преодолее разделението по отказ от патенти за ваксини и проблемните отношения с Русия