Противопоставяне от Полша и Унгария доведе до премахването на израза "равенство между половете" от проект на декларация за напредък в социалното сближаване, който ЕС трябва да публикува в петък, според дипломати и документи, видяни от "Ройтерс". 

Полската националистическа управляваща партия "Право и справедливост" и нейният евроскептичен съюзник, унгарският министър-председател Виктор Орбан, популяризират това, което те наричат ​​традиционни социални ценности у дома и многократно са се сблъсквали с по-либералните си западни колеги за правата на жените, гейовете и мигрантите.

Двете страни се противопоставиха на споменаването на "равенството между половете" директно в проекта, изготвен за обсъждане от 27-те национални лидери на блока, които се срещат в португалския град Порто в петък и събота.

Докато в по-ранен проект се казва, че блокът ще "насърчава равенството между половете", по-късната версия, видяна от "Ройтерс" - която потенциално може да бъде преработена отново - избягва фразата и гласи: "Ще активизираме усилията за борба с дискриминацията и ще работим активно за преодоляване на различията между половете ... и за насърчаване на равенството."

Унгария определя пола в конституцията - "майката е жена, бащата е мъж"

Унгария определя пола в конституцията - "майката е жена, бащата е мъж"

"Образование в съответствие с ценностите, основани на конституционната идентичност на Унгария и християнската култура"

Дипломати от ЕС заявиха, че Варшава и Будапеща търсят по-свободен език. И двете правителства се стремят да насърчават католическите, консервативни социални ценности в кампании, които вървят ръка за ръка с нарастващия държавен контрол върху медиите, съдилищата и академичните среди.

Помолен да коментира въпроса, полски служител коментира: "Полша винаги подчертава колко важна е правната яснота ... Договорът за Европейския съюз много ясно се отнася не до полово равенство, а до равенството между жените и мъжете". Нямаше незабавен отговор на искане за коментар от унгарските мисии в ЕС.

Лидерите ще се ангажират с всеобхватно възстановяване от рекордната рецесия на блока, предизвикана от пандемията на коронавируса, която уби близо 700 000 души в Европа, затвори бизнеси, спря пътуванията и затвори милиони в домовете им за повече от година.

"Нашият ангажимент за единство и солидарност означава също да осигурим равни възможности за всички и да не изоставим никой назад", предвиждат в заявление лидерите, споменавайки планираните зелени и цифрови реформи в блока, както и да се съсредоточат върху образованието и обучението.

"Приоритетът ще бъде да се премине от защита към създаване на работни места и да се подобри качеството на работните места", според последния проект, който също приветства предложението да се погледне отвъд показанията на БВП за измерване на икономическия и социален прогрес.

24 лидери ще присъстват лично, като германският канцлер Ангела Меркел и още двама ще се включат в дискусии, които също ще се опитат да преодолеят разделението по отказ от патенти за ваксини COVID-19 и проблемните отношения на ЕС с Русия.

Лавров предупреди Запада, че няма да остави атаките му без отговор

Лавров предупреди Запада, че няма да остави атаките му без отговор

А ЕС започва да страда от мания за пълна безнаказаност - "този път е напълно задънен"