Русия няма да остави едностранните санкции на Европейския съюз без отговор срещу ръководството на Руската федерация, руските политици, парламентаристи и компании, заяви в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговорите с арменския външен министър Ара Айвазян, съобщава ТАСС.

"Няма да оставим без отговор подобни атаки срещу Русия, руското ръководство, парламентаристите на Руската федерация, нашите компании, които според Европейския съюз са виновни само за това, че са регистрирани в държава, която Европейският съюз реши да обяви за агресор без никаква причина и абсолютно нелегитимно", обясни той.

"Начинът към прибягване до едностранни ограничения, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН, става заразен. Съединените щати въведоха тази мода и Европейският съюз, по мое мнение, охотно я прие", добави той.

Лавров отбеляза, че ЕС вярва, че всичко му е позволено, когато говори за нелегитимност на ответните санкции на Русия.

Блинкън: САЩ ще отговорят на безразсъдна или агресивна Русия

Блинкън: САЩ ще отговорят на безразсъдна или агресивна Русия

Относно Китай, САЩ подкрепят международната система, основана на правилата след ВСВ

"По отношение на най-новото развитие на събитията, ясно казахме, че обявихме за персона нон грата тези хора в структурите на Европейския съюз и редица държави-членки на ЕС поради факта, че те взеха решаващо участие в следващата вълна от санкции срещу нашите служители, включително парламентаристи. Фактът, че Европейският съюз е декларирал нелегитимност и липса на международна правна обосновка за нашите действия, означава само едно - че Европейският съюз вярва, че всичко му е позволено."

Лавров коментира, че заплахите на ЕС за прилагане на нови санкции срещу Русия демонстрират увереност в безнаказаността на техните действия. "Когато Европейският съюз започне да ни заплашва с нови санкции, аз просто започвам да мисля, че в допълнение към това усещане за безпогрешност, ЕС започва да го обхваща друга мания. Имам предвид пълна безнаказаност. Струва ми се, че този път е напълно задънен".

Според руския министър редица членове на ЕС споделят тази позиция, но "агресивното русофобско лоби в Европейския съюз си върши работата", докато несъгласните с тях не могат да му устоят.

"Това е тъжно, но това не е наш избор. Отново подчертавам, ако просто прочетете статистиката на всичко, което се е случило след март 2014 г., веднага ще видите кой е започнал тази поредица от санкции и каква е причината, поради която не можем да не отговорим на тази враждебност", заключи Лавров.

Говорит Москва: Безкрайният списък с врагове на Кремъл

Говорит Москва: Безкрайният списък с врагове на Кремъл

Списък с "чакали" обикаля кремълските медии, казват на публиката кой е приятел и кой враг, кого да обичаш и кого да мразиш