Всеки ден руските държавни телевизионни канали, заедно с множество онлайн източници, рисуват картината на света извън Русия. Свят, изпълнен с русофобски идеи, опетнен с антируски пристрастия и където злите сили се опитват да обкръжат Русия, като гигантска гладна змия ("Книгата за джунглата" - препратките изглежда са модерни в наши дни), пише EUvsDiSiNFO. 

През изминалата седмица контурите на този "русофобски" свят се фокусираха рязко, когато прокремълските медии разпространиха "черен списък" от държави, за които се твърди, че са неприятелски настроени към Русия.

Или по думите на водещ на политическо токшоу по контролирания от държавата телевизионен канал "Россия 1": "глутница чакали, които се опитват да ухапят великата ни държава".

Споменатият списък, иницииран с президентски указ, има за цел да служи като основа за забрана на определени държави да наемат руски граждани в посолствата си и според руския министър на външните работи той ще бъде съставен скоро.

Междувременно проектът на списъка обикаля прокремълските медии, които изпълняват послушно ролята си на Трибуна, като недвусмислено казват на публиката си кой е приятел и кой е враг, кого да обичаш и кого да мразиш.

Любопитното е, че списъкът с "чакали" изглежда малко по-различен всеки ден, сякаш е безкраен. За прокремълските медии изборът на "врагове на Русия" е неизчерпаем и може да бъде редактиран според нуждите от дезинформация.

Русия обеща подобаващ отговор на "шизофренията на Чехия и България"

Русия обеща подобаващ отговор на "шизофренията на Чехия и България"

Конфронтационният потенциал е тревожен, за предприелите авантюри има последствия

Примерите от тази седмица за прокремълски твърдения с дезинформация, събрани в базата данни, отразяват списъка на Кремъл (или някаква негова версия), фокусирайки се върху:

САЩ

Както много пъти в миналото, САЩ се представя като зъл ръководител на Европа и по-специално на Украйна. Тази седмица чухме, че Вашингтон подтиква Украйна да разположи войски в Донбас, докато самите САЩ са на ръба на расова война.

Такива съобщения са съвместими с дезинформационните разкази за протести срещу расовото правосъдие в САЩ и неоснователни твърдения, че Украйна, заедно с нейния президент, се контролира от САЩ, което също е правено и в миналото.

Прокремълските медии имат за цел да убедят публиката си, че заплахата, която представляват САЩ, е не само геополитическа, но и биологична: тази седмица старата дезинформационна група за предполагаемите американски "тайни лаборатории", произвеждащи биологични оръжия, отново се появи, което намеква и за Грузия - друг неприятел на Русия, според прокремълската дезинформация.

Полша

Полша заема специално място в сърцата на прокремълските учени глави. Количеството язвителност и омраза, насочени към Полша, се конкурират само с тези, насочени към Украйна.

Тази седмица прокремълските медии твърдяха, че полските политически партии се конкурират в агресивната си позиция по отношение на Русия и Беларус; че поляците се опитват да свалят политическия дневен ред в Беларус от незапомнени времена; и че Полша едностранно е замразила добрите отношения с Русия през 2014 г.

На всичкото отгоре прокремълската дезинформация се връща към историческия ревизионизъм, твърдейки, че полските власти заличават паметта за славното "освобождение" (и след това окупация) от Червената армия.

Чехия

Чехия "спечели" мястото си в черния списък на Кремъл, като се осмели да разследва и замеси руското военно разузнаване в експлозията на склад за боеприпаси през 2014 г.

Истината не е приятел на прокремълските медии и тези, които я търсят, са врагове. Следователно Чехия е обвинена отново в русофобска пропаганда и в измислянето на цялата "история" за експлозия, за да навреди на Росатом, ваксината Sputnik V и за прикриване на предполагаемия преврат в Беларус.

Атаките срещу Чехия напомнят на прокремълската тактика на дезинформация, насочена към Обединеното кралство, друг "неприятел" на Русия, според прокремълските медии след отравяне в Солсбъри.

Балтийските държави

Литва, Латвия и Естония са повтарящ се обект на гнева на Кремъл и следователно на прокремълската дезинформация. Цялата цел на балтийските държави, включително техните представители в Европейския парламент, е да създадат антируска програма, така твърдят прокремълските медии.

По-специално тази седмица Литва бе обвинена в неуважение към историята на Русия. Министърът на външните работи на страната беше представен като инструмент на ЕС за търсене на нови начини за изолиране на Русия в "постсъветското пространство".

Украйна

След неотдавнашното военно натрупване по украинските граници, прокремълските субекти на дезинформация продължават да засилват атаките си към Украйна. През тази седмица продължиха прокремълските разкази за дезинформация за нацисткото украинско правителство, решено да атакува Донбас и да организира смъртоносни провокации за атака срещу Крим.

Междувременно прокремълските субекти, работещи на европейски езици, предлагат фалшиви уверения, че Украйна и Русия никога не са били в състояние на война и че всичко, което Русия иска, е мирно решение в Донбас.

Прокремълските субекти и акаунтите в Twitter използваха 7-ата годишнина от смъртоносния пожар в Одеса, за да увековечат дезинформационните постулати за "Нацистка Украйна", настървена да унищожи "антифашистите" в страната.

Пожарът, отнел 48 живота, е ужасна трагедия и продължителното му разследване създаде благодатна почва за дезинформация. През уикенда на 2-3 май 2021 г. в Twitter споменаванията за #OdessaMascacre нараснаха до над 2000, придружени от съмнителни "документални филми", пуснати в YouTube. Такива послания имат за цел да създадат негативен образ на Украйна и се появиха малко след като Русия ескалира напрежението по украинските граници.

"Говорит Москва"

Списъкът на "неприятелски" страни, циркулиращ в прокремълските медии, е ярък пример как тези медии дават инструкции на своята аудитория какво да мислят и от какво да се страхуват.

Последните социологически проучвания показват, че 62% от руснаците постоянно се страхуват от световна война, малко по-малко, отколкото се страхуват от произвола на собствените си държавни власти 58%, 52% се опасяват от връщане на масови репресии.

Ако враг е някой, от когото хората би трябвало да се страхуват, прокремълските медии било добре да актуализират списъка си.

Post Scriptum

Ако изкуството по някакъв начин е отражение на живота, най-новият музикален клип на руска експериментална група от Санкт Петербург ShortParis заслужава внимание.

Над 50% от хората в демокрациите по света чувстват прекомерни COVID ограничения

Над 50% от хората в демокрациите по света чувстват прекомерни COVID ограничения

Половината се притесняват, че САЩ заплашват тяхната демокрация, заплаха е и икономическото неравенство