Русия ще реагира на "неприемливите и провокативни" действия на България и Чехия, заяви в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. 

"Вижте, това не е просто умишлено ... Първо, има ответни мерки, виждате ли, Русия ще реагира. Подобни провокативни стъпки са абсолютно неприемливи, безпочвени, необоснованите обвинения срещу Русия няма да останат без отговор. Във всеки случай, каквито и да било действия на Русия ще бъдат извършени в наш интерес", каза Песков.

Москва ще предприеме ответни стъпки във връзка с експулсирането на руския дипломат от България, съобщи и руското външно министерство. "Ще има ответни мерки".

Песков нарече действията на Чехия и България "шизофрения". Неоснователните обвинения срещу Русия или която и да е друга държава "автоматично се обезценяват" и удрят самите страни, които отправят тези обвинения.

"Разбира се, действията на Прага и София предизвикват: а) раздразнение; б) съжаление; в) неразбиране", каза Песков. В същия ред той включва и "желанието, разбира се, да се видят някои промени в тази шизофренична позиция" на Чехия и България.

Русия определено ще покаже на страните, предприели авантюри срещу нея, че тези стъпки ще имат последствия.

Искаме Русия да съдейства за разследване на взривовете и случая "Гебрев"

Искаме Русия да съдейства за разследване на взривовете и случая "Гебрев"

България обяви още един руски дипломат за персона нон грата

"Всъщност човек може със съжаление да заяви, че конфронтационният потенциал около Русия има тенденция да се разраства. Това е много тревожно", обясни Песков.

Според него много обширната линия за ограничаване на Москва, преследвана през последните десет години от Вашингтон и колективния Запад, сега се трансформира в конфронтационни прояви. "Изисква ли това някакви нови външнополитически ориентации на Русия - Единствената системообразуваща ориентация в това отношение е формулирана от президента Путин в рамките на неотдавнашното му послание до Федералното събрание", каза Песков, посочвайки, че държавният глава в речта си изчерпателно формулира отношението на Москва към Вашингтон, Европа и света.

Русия има интерес от сътрудничество с всички държави, но не възнамерява да толерира конфронтационни прояви от САЩ и Запада, които винаги са се намесвали във вътрешните работи на Русия, нейната икономика и избори. "Сблъскахме се с прояви на недоброжелателна, враждебна конкуренция. В западните страни бяха нарушени интересите на нашите компании. Разбира се, ние се противопоставихме", коментира Песков.

Според него Путин "няма да ги кара да чакат дълго" и всеки път ще формулира къде са червените линии в отношенията с Москва. "Поне сега цялото ръководство на Русия абсолютно недвусмислено формулира нашето отхвърляне на самата шизофрения, възникнала на европейския континент и разпространяваща се в ЕС под формата на така наречената европейска солидарност", заяви говорителят на Кремъл.

"Това е неприемливо за нас, това е скандално". 

Путин предупреди да не се пресичат руските "червени линии"

Путин предупреди да не се пресичат руските "червени линии"

Москва ще реагира сурово, бързо и асиметрично на чужди провокации

Песков отбеляза, че Русия, за разлика от САЩ, се стреми към съюз с други държави не заради действия срещу някого. "Вероятно можем да кажем за концептуалната разлика в подходите към алианса между САЩ и Русия", каза говорителят на Кремъл.

Той обясни, че за руския президент Владимир Путин "алиансът е сътрудничество в интерес на народите на участващите страни". "Това е развитието на икономическо сътрудничество - взаимно изгодно, което носи полза един на друг. Но това в никакъв случай не е някакъв вид съвместни действия срещу някого."

Песков обърна внимание, че подходът на Русия към съюз е концептуално различен от този на Вашингтон. "В Съединените щати това означава, че всички трябва да застанат с оръжие, най-добре с нашето оръжие, срещу нашите врагове".

Отговаряйки на въпроса дали Москва и Пекин могат да обмислят варианти за по-задълбочено сътрудничество, ако натискът върху тях се засили, Песков отбеляза: "В крайна сметка заедно с Китай ние участваме в работата на регионални организации".

"Шанхайската организация за сътрудничество е платформа, която предоставя възможност за проява на много дълбок потенциал. И, разбира се, тези организации, като ШОС, реагират на различни тенденции - както положителни, така и отрицателни - в развитието на международните отношения", коментира Песков.

Путин и Си Дзинпин имат червени линии, готови ли са САЩ и НАТО да воюват за тях?

Путин и Си Дзинпин имат червени линии, готови ли са САЩ и НАТО да воюват за тях?

В САЩ се питат колко съюзници от НАТО или Азия ще ги подкрепят