Ще имаме много сериозен разговор с посланика на Русия у нас. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева по повод разследването на руска следа във взривовете в заводи за боеприпаси у нас.

Тя подчерта, че само за последната година и половина страната ни е изгонила 8 руски дипломати и увери, че се реагира всеки път, когато се счита, че има неприемливи и неприятелски дейстивия на територията на България. По нейни думи предстои МВнР да извърши анализ и да обяви какви мерки ще предприеме по случая.

Искаме да развиваме туризъм с тях и да имаме равнопоставени отношения, но това не трябва да става с цената на националната сигурност на България, категорична бе Захариева.

Тя обаче посочи, че не се планира изтегляне на посланиците ни.

Нямаме интерес да скъсваме дипломатическите отношения с Русия, категорична бе Захариева.

Външният ни министър обясни, че тя самата знае от вчера, че прокуратурата ни работи по казуса. Според нея разкритието в Чехия е станало повод да се вгледат тук и да се търси връзка с други казуси в България.

4 взрива в България със следи към отравянето на Емилиян Гебрев

4 взрива в България със следи към отравянето на Емилиян Гебрев

6-ма руски граждани пребивавали на територията на България около датите на взривовете

"Ако искаме да имаме правова държава всяка институция трябва да си върши работата по законите в България. Външният министър е човек като всички останали. Аз имам информация тогава, когато се налага да я имам. Знам, че работят, в постоянна координация съм със службите, но като всеки български гражданин получавам това, което наблюдаващият прокурор счита, че няма да навреди на разследването", обясни Захариева. Тя все пак посочи, че знае достатъчно, за да може като външен министър да вземе съответните политически мерки.

Разследването е едно, политическите мерки са друго, изтъкна въшният ни министър.

Тя отрече правителството на ГЕРБ да е замитало проблема и заяви, че не е тайна, че Русия прави всичко възможно да предотврати сътрудничеството в областта на отбраната на всички страни членки на ЕС.

МВнР привика руския посланик Митрофанова

МВнР привика руския посланик Митрофанова

Елеонора Митрофанова е в България от малко повече от месец

Според Захариева въпросните взривове в оръжейни заводи у нас е нямало как да станат без знанието на най-високо ниво - на ръководителите на тези служби. Тя обаче отказа да конкретизира дали има предвид знанието и на руския президент Владимир Путин.

Вицепремиерът изрази хипотеза, че пожарът в МВР е бил с цел разчистване на доказателствата за връзката между руските агенти и тези взривове.

Относно думите на руския външен министър Сергей Лавров, който иронизира българската прокуратура, тя заяви, че не очаква Москва да признае за случая и е нормално да се опитва да прехвърли отговорността.

По отношение на критиките на някои политически опоненти на ГЕРБ, че става въпрос за предизборна акция, Захариева заяви, че всяко правителство трябва на първо място да защитава интересите и националната сигурност на страната и изрази недоумение защо всичко се свързва с изборите.

Лавров иронизира българската прокуратура, обвинила Русия за взривовете в оръжейни складове

Лавров иронизира българската прокуратура, обвинила Русия за взривовете в оръжейни складове

"Страхотно е, че не казват, че сме убили ерцхерцог Фердинанд"

Относно политическата ситуация у нас външният ни министър изрази подозрение за договорка между "Демократична България" и ДПС, тъй като в днешния дневен ред на НС е отпаднала анкетната комисия по предложние на ГЕРБ за "Росенец". Според нея това се е случило след натиск от страна на ДПС, на който ДБ, ИТН и ИСМВ са поддали. По тази причина тя очаква, че днес Движението ще подкрепи дневния ред на парламента.

За решението на правна комисия на първо четене да бъдат закрити Спецсъдът и Спецпрокуратурата Захариева изрази възмущение, че "на юруш" и без предварителен анализ на висящите дела от днес за утре се предлагат подобни драстични промени.