Министерството на външните работи на Република България поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд.

Искането е отправено по време на "задълбочен и сериозен разговор" между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с посланика на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова. България желае да поддържа равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и в тази връзка настоява за активно и резултатно съдействие от руска страна за изясняване на обстоятелствата около инцидентите на наша територия.

Захариева готова да разговаря сериозно, но не и да къса дипломатически отношения с Русия

Захариева готова да разговаря сериозно, но не и да къса дипломатически отношения с Русия

Няма как взривовете у нас да са извършени без знанието на най-високо ниво в Русия

Освен това МВнР обявява още един руски дипломат за персона нон грата - помощник на военното аташе.

Екатерина Захариева е заявила, че МВнР си запазва правото за още ответни действия и настоятелно е поискала от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По време на разговора е обърнато внимание и на някои публични коментари на официални руски представители, които българската страна смята за напълно неуместни. "Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси", каза Захариева пред руския посланик.

Припомняме, че по делото за отравянето на Емилиян Гебрев от самата прокуратурата бяха потвърдили, че имат информация за още четири опита за покушение над бизнесмена. За отравянето на бизнесмена бяха повдигнати обвинения на трима руснаци Георги Горшков (Georgi Gorshkov), роден през 1977 г., Сергей Павлов (Sergey Pavlov), роден през 1982 г., и Сергей Федотов (Sergey Fedotov), роден през 1973 г. По данни на службите за сигурност те принадлежат към ГРУ, а от България са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина.

След разкритията от Чехия от миналата седмица бяха изгонени руски дипломати, на което последва и реципрочен отговор от Москва. През 2018 г. след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри също последва такова гонене на дипломати от почти всички европейски страни. Тогава България не изгони руснаци, въпреки че изрази солидарност с Великобритания. Така и при този случай Бъгария изрази солидарност с Чехия.

Латвия, Литва и Естония гонят дипломати на Русия в знак на солидарност с Чехия

Латвия, Литва и Естония гонят дипломати на Русия в знак на солидарност с Чехия

Не толерират подривната дейност на своята територия

Българското външно министерство обяви на 22 март двама служители на руското посолство в София за персона нон грата, след разкриването на българска група, осъществявала шпионаж в полза на Русия. В групата имаше висши служители от министерството на отбраната и военното разузнаване.