58% от хората, живеещи в световните демокрации, са доволни от отговора на своето правителство на пандемията COVID-19, въпреки че над половината смятат, че техните свободи са прекалено ограничени, установи проучване, публикувано в сряда от "Ройтерс". 

Проучването в 53 държави също установи, че малко повече от половината смятат, че държавата им е демократична, но мнозина разглеждат икономическото неравенство и силата на големите технологични компании като заплаха за демокрацията.

Въпреки че мнозинството от анкетираните одобряват начина, по който техните правителства са реагирали на пандемията, 53% смятат, че личните им свободи са прекомерно ограничени от заключванията, според проучването.

"Сега трябва да излезем от пандемията на COVID-19, като предоставим повече демокрация и свобода на хората", коментира Андерс Фог Расмусен, председател на фондация "Алианс на демокрациите", която заедно с компанията за проследяване на брандове с AI "Латана", проведе проучването.

Около 64% от анкетираните смятат, че икономическото неравенство е най-голямата заплаха за демокрацията по света. Респондентите в САЩ са най-загрижени за въздействието на големите технологични компании върху демокрацията.

Почти половината от анкетираните в световен мащаб се притесняват от това, че САЩ заплашват тяхната демокрация, докато 38% се страхуват от китайското влияние, а около 27% са предпазливи от това на Русия.

С избора на президент Джо Байдън, възприятието за влиянието на САЩ върху демокрацията в световен мащаб се подобрява от администрацията на Доналд Тръмп. В Европа, Русия и Китай обаче влиянието на САЩ все още се възприема главно като отрицателно.

Като цяло 62% от анкетираните смятат, че социалните медии имат положително въздействие върху демокрацията в тяхната страна. Включени са и 76% във Венецуела и 72% в Хонконг, където социалните медии са използвани за организиране на протести и след това са забранени. На това мнение в САЩ са едва 41%.

Повечето от 53-те страни, включени в проучването, са многопартийни демокрации, а другите са Китай, Венецуела, Виетнам и Саудитска Арабия.

Случаят Асандж: Върховенството на закона е подкопано в западните демокрации

Случаят Асандж: Върховенството на закона е подкопано в западните демокрации

Несправедливост, изтезания, политическо преследване - сериозни обвинения от специален докладчик на ООН