Генералният секретар на Европейската комисия ще привика днес руския постоянен представител към институциите на ЕС в Брюксел Владимир Чижов, съобщава "Ройтерс".

Причината е решението на Москва да забрани на осем висши европейски представители да влизат в страната.

Припомняме, Кремъл обяви мярката в петък като отговор на санкциите, наложени от страна на ЕС на руски граждани. От руското външно министерство обявиха, че сред имената на лицата със забрана за влизане са заместник-председател на Европейската комисия Вера Йоурова, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и Жак Майр, член на френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

ЕС удря със санкции началници на четири силови структури на Русия заради Навални

ЕС удря със санкции началници на четири силови структури на Русия заради Навални

Включително главният прокурор и шефът на следствието

Говорител на Комисията съобщи, че руският посланик е привикан и ще бъде приет следобед от генералния секретар на Европейската комисия и на Европейската служба за външна дейност, за да бъдат изложени възраженията на Съюза към предприетата мярка.

Той заяви, че според ЕС решението на Русия е безпочвено, неоправдано и политическо и посочи, че в дневния ред на днешното заседание на Г-7 в Лондон ще бъде включен и въпросът с поведението на Москва.

ЕС ще постави въпроса на различни международни срещи. Говорителят посочва, че Брюксел има много по-малко лостове за въздействие над Москва от Съвета на Европа, където Русия членува и може да бъде уличена в неизпълнение на поетите международни задължения.

ЕС одобри санкции срещу 11 души, включително от Русия и Китай

ЕС одобри санкции срещу 11 души, включително от Русия и Китай

Всички те са замесени в нарушения на правата на човека