Европейската комисия призова Турция са разследва твърденията за нарушенията на референдума в неделя. Гласуването води до увеличаване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Еврокомисията призова Ердоган да покаже сдържаност след победата.

Отказвайки да поздрави турския президент, ЕК се съсредоточи върху откритията на наблюдателите, че гласуването е изкривено в полза на Ердоган без подходяща правна рамка и промени в броя на гласовете.

"Призоваваме властите да започнат прозрачно разследване на тези твърдения за нарушения", заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас, цитиран от "Ройтерс". Той бе помолен за коментар за заключенията на мисията наблюдатели от органа на Съвета на Европа по правата на човека.

Висшият избирателен съвет на Турция преброи и бюлетините, които не са подпечатани от длъжностни лица.

Европейският съюз се противопоставя на опита на Ердоган за промяна на системата в страната, давайки на президента нови правомощия.

Подозрения за манипулиране на 2,5 млн. гласа на референдума в Турция

Подозрения за манипулиране на 2,5 млн. гласа на референдума в Турция

Референдумът е проведен при неравни условия

Комисията е категорична, че всяко законодателство, което връща смъртното наказание в Турция, както обещаваше Ердоган по време на кампанията, със сигурност ще сложи край на опита за членство на Анкара в Европейския съюз.

"Относно смъртното наказание...не само е червена линия, а е най-червената линия от всички червени линии", посочи Схинас. "Ние имаме недвусмислено отхвърляне на смъртното наказание", категоричен е той.

Ердоган обяви победа на референдума

Ердоган обяви победа на референдума

При все още неокончателни резултати, повече от 50% от гласоподавателите подкрепят

За разлика от президента на САЩ Доналд Тръмп, Европейският съюз няма да поздрави Ердоган за неговия триумф, заяви западен официален представител, запознат с политиката на Европейския съюз.

"От комисията няма да има обаждане до Ердоган, със сигурност не и за поздравление", допълва служителят.

"Турция се хлъзга към полуавторитарна система под управлението на един човек, коментира още той.

Фокусът на ЕС сега е да реши бъдещето на преговорите за присъединяване на Турция към блока. Президентска система с малко проверки и баланси е малко вероятно да срещне демократичните пълномощия, които са нужни на страната, за да се присъедини към блока.

Тръмп поздрави Ердоган с победата на референдума

Тръмп поздрави Ердоган с победата на референдума

Двамата са разговаряли по телефона...

Външните министри на държавите от ЕС ще се срещнат на 28 април в Малта, за да обсъдят следващите стъпки. Бързото прилагане на конституционните промени от Ердоган, поемане на пълен контрол от неговата партия и номиниране на висши съдии, вероятно ще засили желанието на страните официално да прекратят разговорите за членство, допълва официалният служител на ЕС.

Втори представител на Запада смята, че предложението на Европейския съюз за преустроен, по-широк търговски договор с Анкара може да действа като средство за забавяне на амбициите на Реджеп Ердоган.