Френският министър на отбраната Жерар Лонге определи смъртта на сваления либийски лидер Муамар Кадафи като един много добър iзход от цялата ситуация.

Представители Преходния национален съвет обявиха, че Муамар Кадафи е починал от раните си в град Сирт. По-рано днес бе съобщено, че Кадафи е заловен от силите на Преходния национален съвет, близо до град Сирт, докато се е опитвал да избяга с конвой, обстрелван от натовски самолети.

Говорителят на новата либийска власт Абдел Маджид е обявил, че той е ранен и в двата крака.

Ако тези данни бъдат потвърдени, това е един много добър резултат, подчерта Лонге.

Той изтъкна обаче, че либийците, които искаха да видят Кадафи на подсъдимата скамейка ще останат разочаровани.

Френският външен министър Ален Жюпе също приветства „края на 42-годишната тирания в Либия" след смъртта на Муамар Кадафи. Той посочи, че Франция „се гордее с това, че е помогнала да се донесе свобода" в Джамахирията.

„Това е краят на 42 години на тирания, на военен конфликт, който беше много труден за либийските граждани. Това е историческо събитие - началото на нов период на демокрация, свобода и възстановяване на страната и на нейната икономика", каза френският външен министър.

Той добави, че сега зависи от либийския народ какво ще е бъдещето на страната.

В медиите вече се появиха и първите снимки на мъртвия либийски полковник, направени с мобилен телефон.

Според данните на лекар, работещ в болницата в Мисрата, където тялото на Муамар Кадафи е закаран, полковникът е починал от огнестрелни рани. По думите му полковникът е бил прострелян в главата и в стомаха. Тялото на Кадафи в момента е в морга в Мисрата, на около 200 км източно от Триполи.

Все още не е известно къде ще бъде погребан Муамар Кадафи.