Върховният представител на ЕС за външните работи Хавиер Солана заяви, че не очаква Русия и Китай да се противопоставят на Западните сили, ако последните призоват за нови санкции към Иран при отказ на страната да замрази ядрената си програма.

"Няма да има разцепване на групата", каза той.

До скоро Москва категорично отричаше нови санкции срещу Техеран, съобщава europe.bg Член на руската делегация в Общото събрание на ООН посочи, че оценката на Солана за позицията на Москва относно налагането на нови мерки на Техеран е вярна.

Миналата седмица руският президент Дмитрий Медведев каза, че няма да вземе решение в полза на нови санкции срещу Техеран. По отношение на това изказване делегатът каза, че Медведев бил ясен, че "в определени ситуации, санкциите могат да бъдат решение".

Иранският външен министър Манушехр Мотаки се срещна с британския външен министър Дейвид Милибанд във вторник. След срещата Мотаки каза, че Западните сили са наясно, че санкциите са "провалена политика". "Ние не можем да предотвратим това те да вземат нови решения", добави той.

Последната директна среща на шестте сили с иранска делегация се състоя през юли 2008 година. Новият президент Барак Обама обаче промени политиката си спрямо Иран.

След като дипломатическите отношения между САЩ и Иран бяха прекъснати през 1980 година, новоназначеният отговорник за отношенията със страната Уилиям Бърнс ще присъства на срещата в Женева.

Дипломати от Западните сили заявиха, че писмото на Иран до шестте страни, което Техеран описа като отговор на предложението на шестте за политически и икономически стимули в замяна на преустановяване на ядрената програма, не съдържа нищо, което да помогне за разрешаване на ситуацията.

Според тях, това е опит от страна на Техеран да забави ново решение на Съвета за сигурност на ООН, което да наложи нови, по-строги санкции на Иран. Четирите западни страни призоваха този път мерките да се насочат към енергийния сектор на Иран, въпреки че Русия и Китай реагираха хладно на тази идея.

Москва и Пекин подкрепиха трите кръга от ограничения при пътуване и замразяване на средства, насочени към ядрената и ракетна индустрия в Иран. Но при преговорите за формулирането на мерките те се постараха да "омекотят" формулировките.