Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и безопасността Хавиер Солана е изразил подкрепата си за естонските власти по повод на демонтирането на паметника на Война-освободител в центъра на Талин.

Това се казва в официално съобщение да медиите на естонското правителство, цитирано от РИА „Новости".

Финландският премиер Мати Ванханен също е подкрепил естонското правителство в телефонен разговор с естонския си колега Андрус Ансип.

„Финландия вярва, че Естония сама може да намери решение на създалата се ситуация", се казва в официалното съобщение на естонското правителство.

Латвия също изрази подкрепата си за балтийската страна и осъди актовете на вандализъм, извършени от етнически руснаци в Талин и два други града.

Полският Катински комитет също подкрепи естонските власти и заяви, че е „време да се махнат от полска територия съветските паметници".

Припомняме, че в нощта срещу петък естонските власти демонтираха паметника на Война-освободител, което предизвика масови безредици. В нощта срещу събота в центъра на столицата Талин, по време на стълкновения, полицията задържа към 500 души, от които 100 са непълнолетни. По данни на полицията 60 души са ранени, а един руски гражданин е загинал.

Стълкновения станаха и в естонските градове Йихва и Кохтла-Ярва в североизточната част на страната.