Класация на страните с най-висока степен на терористична опасност публикува британската консултантска компания Maplecroft, пишат чужди медии.

Начело на списъка на крайно рисковите страни е Сомалия заради многобройните радикални ислямистки групи, свързани с „Ал-Кайда". Оценката се прави на базата на показатели като честота на терористичните атаки и брой на жертвите при тях. Сомалия беше призната за най-опасната страна в света и миналата година.

Сред първите 20 от 198 страни в списъка са още Афганистан, Ирак и Пакистан. В него попада и най-младата държава в света - Южен Судан. На 14-то място е Русия.

Нарастваща заплаха от терористична опасност регистрират и Йемен, Иран, Уганда, Либия, Египет и Нигерия. В арабските страни динамиката на терористичната опасност е свързана с революционните вълнения, а в Уганда и Нигерия е налице активизиране на сепаратистите.

Сред първите 20 са още Палестинската автономия, Република Конго, Централно-Африканската република, Колумбия, Алжир, Тайланд и Филипините.

Най-ниска е степента на терористична опасност в скандинавските страни, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, като класацията е изготвена до терористичните актове в Норвегия от миналия месец.