Германската лявоцентристка Социалдемократическа партия набира сила, след като бившият шеф на Европейския парламент Мартин Шулц пое ръководството на партията с намерение да "хвърли ръкавицата" на канцлера Ангела Меркел на федералните избори през септември, съобщава ДПА.

Ново социологическо допитване дава на Социалдемократическата партия 26 процента популярност сред избирателите - 5 процентни пункта повече в сравнение с преди седмица.

По този начин подкрепата за социалдемократите, които в момента управляват в коалиция с Меркел, понастоящем надвишава 25,7-те процента, които партията спечели на федералните избори през 2013 г.

Християндемократите на Меркел остават с 32,5 на сто, докато "Зелените", либералните свободни демократи, крайнолевите и дяснопопулистите от "Алтернатива за Германия" отбелязват спад между 0,5 и 1,5 процентни пункта.

Шулц, който замести вицеканцлера Зигмар Габриел като лидер на Социалдемократическата партия през миналата седмица, обеща да води кампания срещу националистическите сили в Германия и навсякъде другаде в Европейския съюз.

Проучване на YouGov от неделя показа, че 42 процента от германците смятат, че председателството на Шулц ще бъде от полза на Социалдемократическата партия, а други 37 на сто са заявили, че той ще допринесе партията да спечели по-добър резултат от този на изборите през 2013 г.