Социалдемократическа партия в Германия решава в понеделник дали и по какъв начин ще участва в следващото правителство. Това съобщи председателят на партията Мартин Шулц след заседание на партийното ръководство.

По този начин Шулц опроверга информации в медиите, че социалдемократите са дали зелена светлина за подновяване на голямата коалиция с християндемократите на канцлера Ангела Меркел.

"Относно сформирането на ново правителство, е налице широка подкрепа (в партията) за това да не се изключва нито една опция, но въпреки това сформирането на коалиция не е автоматично", предупреди Шулц. 

От своя страна германският външен министър Зигмар Габриел, който е бивш лидер на Социалдемократическата партия, изтъкна, че "на консерваторите, зелените и свободните демократи им отне месеци, за да не постигнат абсолютно никакъв резултат, така че ще помоля хората да не ни оказват натиск". 

Снощи при президента Франк-Валтер Щайнмайер Шулц се срещна с лидерите на консервативния блок ХДС/ХСС Ангела Меркел и Хорст Зеехофер. Срещата продължи повече от предвиденото (два часа и половина), но участниците в нея запазиха мълчание за подробностите от разговора.

В Германия редят кабинет

В Германия редят кабинет

Меркел разговаря с Мартин Шулц

Първоначално се смяташе, че срещата няма да продължи повече от час, тъй като на нея са се обсъдили само три въпроса: има ли шанс за съставяне на коалиция между консерватори и социалдемократи, ако има - как в това може да бъде убедена членската маса на всяка партия и как Европа гледа на политическата нестабилност в Германия.

Междувременно високопоставен представител на християндемократите обяви, че неговата партия била готова да започне коалиционни преговори със социалдемократите.  

"Сега топката е в полето на Социалдемократическата партия да даде яснота", изтъкна мениджърът на ХДС Клаус Шюлер, добавяйки, че консерваторите уважават подхода на Мартин Шулц първо да обсъди в рамките на партията си какви действия да предприеме.