Испанските социалисти се договориха да си сътрудничат при сформирането на правителство с крайнолявата партия "Подемос", като се въздържаха да обявят създаването на коалиция, докато проучват комбинация от възможности за осигуряване на мнозинство в парламента, съобщава "Ройтерс".

Социалистите спечелиха парламентарните избори през април, но не получиха мнозинство, което остави политическия пейзаж в Испания дълбоко фрагментиран.

Социалистите печелят в Испания, поражение за Народната партия

Социалистите печелят в Испания, поражение за Народната партия

Карлес Пучдемон вероятно също ще бъде евродепутат

Изпълняващият длъжността премиер Педро Санчес, поканен миналата седмица от крал Фелипе VI за разговори за връчването на мандат за съставяне на правителство, заплаши вчера да свика нови парламентарни избори, ако опозиционните партии блокират опитите му да сформира правителство.

Санчес се срещна днес с лидера на "Подемос" Пабло Иглесиас.

Дори и съюзени, двете партии не разполагат с мнозинство в парламента, но Иглесиас каза пред журналисти, че и двамата били оптимисти, като той се надявал, че срещата може да се "превърне в по-конкретно, прогресивно споразумение" за правителство.

Иглесиас иска "Подемос" да бъде част от управляващата коалиция, идея, която Санчес досега отхвърляше.

Социалистите в Испания готови да преговарят с противниците си

Социалистите в Испания готови да преговарят с противниците си

Заради липсата на абсолютно мнозинство не могат да сформират правителство сами

Адриана Ластра, говорителка на социалистите в парламента, заяви, че срещата се е провела в контекста на "нашия ясен мандат от изборите за сформиране на прогресивно правителство".

"Сега трябва да търсим формули, за да съставим правителство на сътрудничеството", добави тя.

Санчес по-късно се срещна по-късно с лидера на дясноцентристката партия "Граждани" Алберт Ривера и с председателя на консервативната Народна партия Пабло Касадо.

Социалистите спечелиха 123 депутатски места през април, а "Подемос" - 42 места, като за мнозинство са необходими 176 депутати. По-малките регионални партии биха могли да компенсират недостига, но това ще изисква още преговори, вероятно включително с лидерите на движението за независимост на областта Каталуния от Испания.