Платформите за социални медии и приложенията за съобщения, включително Facebook, WhatsApp, Telegram, Google и Twitter, отказват исканията на правоохранителните органи за потребителски данни в Хонконг от Китай, докато проучват последствията от закона за национална сигурност, влязъл в сила миналата седмица, съобщава АП. 

Facebook и неговото приложение за съобщения WhatsApp заявиха в отделни изявления, че ще блокират прегледа на правителствените искания за потребителски данни в Хонконг, "в очакване на по-нататъшна оценка на Закона за националната сигурност, включително официална проверка за правата на човека и консултации с международни експерти по правата на човека."

Промените в политиката следват въвеждането на законите от миналата седмица, забраняващи това, което Пекин разглежда като сецесионни, подривни или терористични дейности или като чужда намеса във вътрешните работи на територията. Законодателството криминализира някои продемократични лозунги като широко използваното "Освободи Хонконг, революция на нашето време", за което правителството на Хонконг казва, че има сепаратистки призиви.

Говорителят Майк Равдоникас заяви, че Telegram разбира "важността на защитата на правото на неприкосновеност на нашите потребители в Хонконг". Telegram се използва широко за разпространение на демократични послания и информация за протестите в Хонконг.

"Telegram никога не е споделял данни с властите в Хонконг в миналото и не възнамерява да обработва никакви искания за данни, свързани с негови потребители в Хонконг, докато не бъде постигнат международен консенсус във връзка с продължаващите политически промени в града", каза той.

Twitter също спря да отговаря на всички искания за данни и информация от властите в Хонконг, след като законът влезе в сила миналата седмица, заяви компанията и изучава последиците от закона за сигурност.

"Подобно на много организации от обществен интерес, лидери и субекти на гражданското общество, както и представители на индустрията, ние имаме сериозни притеснения както по отношение на процеса на развитие, така и на пълното намерение на този закон", се казва в съобщението на компанията.

Twitter подчертава, че е "ангажиран да защитава хората, които използват нашата услуга и тяхната свобода на изразяване".

По същия начин Google заяви в изявление, че също е "спрял действията по всякакви нови искания за данни от властите в Хонконг" и ще продължи да преглежда подробности за новия закон.

Социални платформи като Facebook, Instagram, Twitter и WhatsApp функционират свободно в Хонконг, докато в континенталната част са блокирани от Great Firewall на Китай.

Въпреки че социалните платформи все още не са блокирани в Хонконг, потребителите започнаха да изтриват своите акаунти и да изтриват продемократични постове от страх от възмездие. Това отстъпление се прояви и по улиците на Хонконг.

Много от магазините, които публично заставаха в знак на солидарност с протестиращите, премахнаха продемократични лозунги и произведения на изкуството, които украсяваха стените им.

След като законът влезе в сила на 30 юни, местните власти бързо арестуваха около 370 души.

Помпео сравни действията на Китай срещу Хонконг с антиутопията на Оруел

Помпео сравни действията на Китай срещу Хонконг с антиутопията на Оруел

САЩ обмисля действия срещу "комунистическия режим", заедно с Британия и други