Подкрепата за независимостта на Каталуния от останалата част на Испания е спаднала до най-ниското си ниво, откакто кампанията на сепаратистите набра скорост през 2012 г., но все още има някакви шансове преди референдума през октомври за отцепването. Това показва ново социологическо проучване, цитирано от "Ройтерс".

Около 41,1 процента от хората в Каталуния са се обявили в подкрепа на създаването на независима държава, според проучването на Центъра за изследване на общественото мнение на регионалното правителство, проведено през юни, което е спад от около 44 процента, регистрирани през март и декември.

Броят на хората, които са активно срещу отцепването от Испания, също е нараснал леко до 49,4 процента през юни от 48,5 на сто през март.

Регионалният лидер Карлес Пучдемон организира референдума за развода на североизточния регион Каталуния от останалите 16 испански региона на 1 октомври, въпреки че централното правителство в Мадрид обяви, че плебисцитът ще бъде незаконен и се зарече да го блокира.

Рахой призова за спокойствие „авторитарно заблудените” сепаратисти в Каталуния

Рахой призова за спокойствие „авторитарно заблудените” сепаратисти в Каталуния

Каталуния организира референдум за независимост на региона на 1 октомври

Стремежът към независимост в Каталуния, най-гъсто населеният регион в Испания със собствен език и процъфтяващ индустриален център, набра сила, след като дълбоката икономическа криза на национално равнище накара местните лидери да твърдят, че Каталуния ще бъде по-добре сама.

Съгласно член 155 от испанската конституция, Мадрид може пряко да се намеси в управлението на региона и да го принуди да отхвърли гласуването, което потенциално би довело до изпращане на полицията или суспендиране на правомощията на регионалното правителство да управлява. Това обаче се смята за последна мярка и е по-вероятно спорът да се сведе до месеци на правни спорове и потенциални регионални избори.

Каталуния обявява незабавно независимост, ако "да" спечели на референдума

Каталуния обявява незабавно независимост, ако "да" спечели на референдума

Допитването е насрочено за 1 октомври