Разговорите на Иран с ЕС за спасяване на ядрената сделка са в правилната посока въпреки оттеглянето на САЩ, коментира Мохамад Джават Зариф след среща с ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини, съобщава "Ройтерс".

според Зариф, от европейските сили зависи "да запазим сделката, която сме постигнали заедно и всички заедно трябва да я спасим."

"Нашата среща с г-жа Могерини беше добра и конструктивна ... Ние сме на прав път и вървим напред ... Каквото и да се реши, трябва  пази и да гарантира правата на Иран ... Нашите разговори (б.р. с Великобритания, Франция и Германия) ще продължат през следващите две седмици", обясни Зариф

"Ние се съгласихме относно важността за пълното изпълнение на ядрената сделка ... и запазването на интересите на Иран и всички останали страни", допълни той.

Рохани иска ЕС да се противопостави на САЩ за ядрената сделка

Рохани иска ЕС да се противопостави на САЩ за ядрената сделка

Определя американските действия като незаконни и нелогични

Европейски дипломати, смятат че подкрепата на ЕС, колкото и да е искрена, рискува да изглежда "куха" след като миналата седмица Тръмп възстанови редица санкции срещу Ислямската република, които ще засегнат инвестициите на европейските компании в Иран.

ЕС, който заедно с Германия, Франция, Великобритания, Русия, Китай и Съединените щати подписа ядреното споразумение с Иран, може да предприеме стъпки, които биха защитили европейския бизнес в Иран.

Те включват ответни санкции, които позволяват на Европейската инвестиционна банка да инвестира директно в Иран и да координира кредитните линии, деноминирани в евро от европейските правителства. Европейският съюз е подавал и оплаквания в Световната търговска организация - СТО.

Съветник на Тръмп вижда санкции за европейски фирми, търгуващи с Иран

Съветник на Тръмп вижда санкции за европейски фирми, търгуващи с Иран

Мисля, че европейците ще видят, че е в техен интерес да бъдат заедно с нас, коментира Джон Болтън

Обхватът на финансовата система на САЩ, господството на щатския долар, усилията на Тръмп за отслабване на СТО и присъствието на европейски компании в САЩ, отслабват всякакви потенциални мерки на ЕС.

"Ще ни бъде много трудно да запазим икономическите ползи от иранската сделка. Ние ще се опитаме да подкрепим нашата страна на сделката", коментира висш европейски дипломат. Очаква се всички 28 лидери на ЕС да обсъдят следващите стъпки на срещата на върха в София в сряда, но не се очакват никакви решения.

Те биха могли да обмислят наказателни санкции, като използват така наречения блокиращ статут на ЕС, който забранява на всяко дружество от ЕС да спазва санкциите в САЩ и не признава никакви съдебни решения, които налагат американски санкции.

Тези мерките никога не са били използвани и трудно могат да се наложат, тъй като компаниите от ЕС все още могат да бъдат изправени пред конфискации на имущество, глоби и евентуални наказателни обвинения в Съединените щати.

Ирански хардлайнери недоволстват от правителството си за ядрената сделка

Ирански хардлайнери недоволстват от правителството си за ядрената сделка

Външният министър Зариф пристигна в Пекин, първата спирка от обиколката му на останалите членове на ядрената сделка

"Нека не се заблуждаваме, това са онези десетки неща, които можем да направим. Ние ще очертаем какво можем да направим, за да запазим търговията, но трябва да кажем на Иран, че е илюзия способността ни да влияем на американската политика и да влияем върху икономическата ситуация", допълва друг европейски дипломат.

Поддръжниците на сделката твърдят, че е от решаващо значение да се предотврати ядрен Иран и да се предотврати по-широкообхватна война в Близкия изток. "Досега имахме много положителни сигнали от подписалите споразумението ... но е важно европейците да намерят начин да защитят своите инвеститори от наказания в САЩ (когато инвестират в Иран)", коментира високопоставен ирански дипломат.

"Нямаме с какво много да заплашим американците, оптимизмът не е в изобилие", обясняват европейски дипломати.