Джон Болтън, съветник по въпросите на националната сигурност на Тръмп коментира, че "е възможно" САЩ да санкционират европейските страни, които се стремят да правят бизнес с Иран, след като Вашингтон се оттегли от ядрената сделка, съобщава "Индипендънт".

Болтън, един от настояващите за нахлуване в Ирак по времето на Джордж Буш през 2003 г. смята, че европейските държави, които в момента са недоволни от едностранното оттегляне в сделката, могат в крайна сметка да променят мнението си. "Мисля, че европейците ще видят, че е в техен интерес да бъдат заедно с нас", коментира Болтън пред СиЕнЕн.

Болтън допълва, че държави като Великобритания, Франция и Германия: "Те могат да се опитат (да останат в сделката), отчасти защото мислят, че въпреки пълната последователност на президента Тръмп в опозицията за сделката ... много хора, включително очевидно и бившият държавен секретар Джон Кери, мислеше, че никога няма да се измъкнем от нея."

След като САЩ нямат намерение да се придържат към сделката, други страни ще последват примера, смята той.

И въпреки че много европейски държави може и да се стремят да продължат да се занимават с Иран, те могат да се окажат обект на санкции от страна на САЩ. Няколко компании, които имат сделки с Иран, включително "Еърбъс" и "Боинг", може да не са в състояние да изпълнят сключените от тях сделки.

"Отговорът е, че е възможно, това зависи от поведението на други правителства", допълва съветникът по въпросите на националната сигурност на Тръмп.

Ирански хардлайнери недоволстват от правителството си за ядрената сделка

Ирански хардлайнери недоволстват от правителството си за ядрената сделка

Външният министър Зариф пристигна в Пекин, първата спирка от обиколката му на останалите членове на ядрената сделка