Независима енергийна агенция отхвърли плана на администрацията на американския президент Доналд Тръмп за субсидиране на въглищни и атомни централи, нанасяйки удар на важната за президента мисия да съживи стагниращата въглищна индустрия.

Решението на контролираната от републиканците Федерална енергийна регулаторна комисия (FERC) беше неочаквано и идва на фона на многократните обещания на Тръмп да обнови въглищната индустрия като най-добър източник на енергия в страната. Индустрията беше ударена от множество фалити и постоянна загуба на пазарен дял, докато природният газ и възобновяемата енергия процъфтяват.

"За Земята" отсече: Въглищата няма как да останат енергоизточник в бъдеще

"За Земята" отсече: Въглищата няма как да останат енергоизточник в бъдеще

Зоват "да хванем правилния влак"

Енергийният министър Рик Пери през миналата година предложи нова правителствена подкрепа за въглищните и атомните централи в опит да забави темпа, в който тези мощности постепенно биват изваждани от употреба, твърдейки, че производството е необходимо, за да се избегнат прекъсвания на електрозахранването "във времена на проблеми със снабдяването като неотдавнашните природни бедствия".

Планът би осигурил жизненоважна подкрепа за много застарели въглищни и атомни централи, които в противен случай биха преустановили дейност, главно заради изобилието от евтин природен газ и понижаващата се цена на възобновяемите енергийни източници.

Поне 15 страни в глобален алианс за спиране на въглищата до 2030-а

Поне 15 страни в глобален алианс за спиране на въглищата до 2030-а

Алиансът има за цел да има 50 члена до 2018 г.

От Министерството на енергетиката на САЩ отбелязаха, че са били спрени 531 въглищни централи между 2002 и 2016 г., докато за осем атомни реактора са били обявени планове за извеждане от експлоатация през миналата година.

Доналд Тръмп се зарече да спре този спад и да сложи край на "войната" срещу общностите, изкарващи прехраната си от минната индустрия, отменяйки различни екологични регулации, въведени по време на предишната администрация на Барак Обама.

Ала непартиен експертен анализ, публикуван през миналия месец, изчисли, че планът би струвал на американските данъкоплатци 10,6 млрд. долара годишно. А парите ще бъдат използвани за подкрепа на някои от най-старите и замърсяващи електроцентрали в страната.

И отхвърляйки предложението, от FERC заявиха, че въпреки твърденията на администрацията на Тръмп за обратното, няма никакви доказателства, че всякакво минало или планирано спиране на въглищни централи представлява заплаха за надеждността на електроснабдяването в страната.