Екологичното сдружение " За Земята" представя доклад за бъдещето на въглищната индустрия под наслов "Да хванем правилния влак", като авторът на доклада Генади Кондарев обясни, че българската енергетика още не е готова за бъдеще без въглища, но то така или иначе идва

Преходът "отвъд въглищата" не може да се случи от днес за утре, обясни той пред БНР, но според доклада това трябва да стане преди 2038 г.

Морското равнище се покачва с 1,3 м, ако не изоставим въглищата до 2050-а

Морското равнище се покачва с 1,3 м, ако не изоставим въглищата до 2050-а

Обещанията на правителствата са далеч от това

"От всички изследвания, които сме правили, нямаме никаква надежда, че въглищният сектор би могъл да продължи отвъд тези години. Действително, отделните централи трябва да бъдат разглеждани точно така - като отделни централи. Някои от най-големите мощности в България с доста малко технологични подобрения или почти с никакви могат да отговорят на новите европейски екологични изисквания", отбеляза той.

Кондарев е категоричен, че "при въглищата няма да останем, няма такъв сценарий в никакъв случай". По думите му, проблемът е, че ние изтърваваме възможности за развитие на човешкия си потенциал в страната и на технологиите, които биха могли да ни позволят все още да бъдем на едни достойни позиции и да имаме добро участие в тази енергийна революция, която се случва.

"Пак казвам: въглищата няма как да останат като бъдещ енергоизточник!", отсече експертът. 

Поне 15 страни в глобален алианс за спиране на въглищата до 2030-а

Поне 15 страни в глобален алианс за спиране на въглищата до 2030-а

Алиансът има за цел да има 50 члена до 2018 г.

"В момента риториката кръжи около това да се опитаме да правим някакъв ренесанс на въглищната енергетиката. Термините са "ревитализиране на въглищния сектор" в Българя. Това са сценарии, които няма как да се случат, просто защото световната технологична вълна и икономиката на въглищата вече е абсолютно неприемлива и целият свят просто преминава към един съвсем различен начин на производство и на потребление на енергия", изтъкна Кондарев.

"В България има страшно много, както се казва, "нискостоящи плодове", които все още не сме обрали, по отношение на енергийната ефективност, която можем да си осигурим и в домакинствата, и в индустриалния сектор. Има и изключително много потенциал за развитие на малки форми на възобновяеми енергийни източници, които могат да бъдат и "спестовната касичка" на отделния човек, а не да залагаме на едни огромни централизирани мощности, да не говорим, че над 90 процента от тези мощности в момента в България са изключително остарели", коментира експертът.