Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви по време на посещението си в Индия, че американските специални служби не са му предоставяли каквато и да е информация относно опити за намеса от страна на Русия в президентските избори по-късно през тази година.

Тръмп добави, че вижда твърденията като "преувеличени" и "позорни".

Той също така предположи, че информациите за подкрепа от страна на Москва за кандидата на Демократическата партия Бърни Сандърс може да са инициирани от партийната върхушка, която иска той да загуби първичните избори за издигане на кандидат на демократите срещу Тръмп.

Разузнаването на САЩ предупредило Конгреса, че Русия работи за преизбирането на Тръмп

Разузнаването на САЩ предупредило Конгреса, че Русия работи за преизбирането на Тръмп

Вследствие на което изпълняващият длъжността директор беше уволнен от Тръмп

"Разузнаването никога не ми е казвало каквото и да е за това. Беше странно, че отидоха при Бърни (...) Може би не го искат (Сандърс), по очевидни причини. Не го искат, така че те извадиха нещо, че Русия отново е замесена", изтъкна американският държавен глава.

Тръмп изрази мнение, че информацията за обвиненията на американското разузнаване срещу Русия вероятно е "изтекла" и повтори предишните си твърдения, че конгресменът Адам Шиф, който е високопоставена фигура в Демократическата партия, може да стои зад изтичането. Президентът каза още, че не иска помощ от която и да е чужда държава за преизбирането си и увери, че никога не бил получавал такава в предишни случаи, включително на изборите през 2016 г., в които беше избран.

Американският държавен глава се похвали също с действията на страната си в Близкия изток, отбелязвайки, че Вашингтон "уби лошо татенце преди няколко месеца, ние убихме Солеймани", като го нарече "цар на крайпътните бомби". Иранският генерал и командир на елитните сили "Ал Кудс" Касем Солеймани беше убит при въздушен удар на САЩ на 3 януари, докато беше на посещение в Ирак. Вашингтон твърди, че Солеймани е планирал атаки срещу американски военнослужещи в региона.

Разузнаването на САЩ преувеличило оценката за намесата на Русия в изборите

Разузнаването на САЩ преувеличило оценката за намесата на Русия в изборите

САЩ не разполагали с доказателства, че Русия работи за Тръмп

"Убихме Ал Багдади преди няколко месеца. Касем Солеймани си отиде. Хамза Бин Ладен (синът на Осама бин Ладен) умря. Никой не е направил повече от това, което аз съм направил. Но същевременно Русия, Иран, Ирак и Сирия трябва да го направят също."

Убийството му доведе до голямо влошаване на вече обтегнатите отношения между САЩ и Иран и ескалира напрежението в Близкия изток, което доведе до няколко атаки срещу американски военни съоръжения в Ирак от местни проирански милиции.

Тръмп също така коментира, че Вашингтон планира да намали присъствието на военните си в Афганистан до 8 600 души. Това става на фона на информациите, че САЩ са започнали преговори с талибаните за постигане на мирно споразумение, след като предишният опит през септември 2019 г. се провали.