Най-високопоставеният служител в разузнаването на САЩ, отговарящ за сигурността на изборите, е преувеличил официалната оценка на разузнаването за руската намеса в президентските избори през 2020 г., пропускайки важен нюанс по време на инструктаж с конгресмени по-рано този месец. Това са разкрили пред Си Ен Ен трима души, работещи в областта на националната сигурност.

Шелби Пиърсън е казала пред конгресмените от комисията по разузнаването към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), че Русия се намесва в президентските избори, които ще се проведат по-късно тази година, с цел да подпомогне президента Доналд Тръмп да бъде преизбран.

Разузнаването на САЩ предупредило Конгреса, че Русия работи за преизбирането на Тръмп

Разузнаването на САЩ предупредило Конгреса, че Русия работи за преизбирането на Тръмп

Вследствие на което изпълняващият длъжността директор беше уволнен от Тръмп

Американското разузнаване оцени, че Русия се намесва в изборите през 2020 г. и отделно е стигнало до извода, че Русия гледа на Тръмп като на лидер, с който може да работи. Но САЩ не разполагат с доказателства, че намесата на Русия в този изборен цикъл има за цел преизбирането на Тръмп, са подчертали тримата източници на Си Ен Ен.

"Разузнаването не казва това", отбелязал един високопоставен служител в областта на националната сигурност, допълвайки: "По-разумното тълкуване на разузнаването не е, че те имат предпочитание, не става въпрос чак за това. По-скоро те разбират, че президентът е някой, с когото могат да работят, той е правяч на сделки."

Охарактеризирането на руската намеса от страна на Пиърсън е довело до остри въпроси от страна на конгресмените, които според официални лица са накарали Пиърсън да премине границата и да твърди, че Русия предпочита Тръмп да бъде преизбран.

Русия изригна срещу "параноичните глупости" за намеса в САЩ в подкрепа на Тръмп

Русия изригна срещу "параноичните глупости" за намеса в САЩ в подкрепа на Тръмп

Все повече такива информации щели да излизат

Служител на разузнаването е заявил, че характеристиката на Пиърсън на разузнавателната информация е "подвеждаща", а служител от националната сигурност е настоял, че Пиърсън не е успяла да представи "нюанса", необходим за точното предаване на заключенията на американското разузнаване.

Тръмп периодично е бил информиран за намесата на Русия в изборите през 2020 г., но е бил разстроен, когато е научил за характеристиката на Пиърсън на разузнавателната информация, отчасти защото служителите на разузнаването не са определили намесата като експлицитна в подкрепа на Тръмп. Един официален представител от националната сигурност е заявил, че единствената очевидна цел на Русия, досега, е да всее раздор в САЩ.

Тръмп отхвърли информацията за предпочитанията на Русия към него като дезинформация

Тръмп отхвърли информацията за предпочитанията на Русия към него като дезинформация

Демократите в Конгреса подеха още една дезинформационна кампания