Спират от печат най-стария вестник в света, основан през 1703 г., съобщава "Дойче веле".

"Винер цайтунг" - австрийският вестник, който е достатъчно стар, за да пише за младия Моцарт, спира печатното си издание след промяна на австрийските медийни закони. До решението се стигна въпреки протестите на служители и читатели.

Австрийският парламент прие с мнозинство закона, който слага край на сегашната форма на всекидневника.

В своята 320-годишна история изданието информира за всичко - от младия Моцарт до абдикацията на последния хабсбургски император, и държи титлата за най-стария оцелял всекидневник в света.

Той е собственост на австрийското правителство от 1857 г. и служи като официален вестник, като обявите за свободни работни места в правителството и други официални съобщения се публикуват във вестника по закон.

Именно това се превърна в основния му източник на приходи и позволи на вестника да продължи журналистическата си мисия да съобщава новините.

Днес обаче парламентът на Австрия прие закон, който вече няма да изисква той и други компании да публикуват обяви в печатното издание на вестника.

"Не е работа на републиката да управлява и финансира всекидневник", заяви канцлерът консерватор на Австрия Себастиан Курц през 2021 г., когато промените бяха предложени за първи път.

Новите медийни разпоредби променят и ролята на "Винер цайтунг", като от всекидневник той ще се преобразува в "медия за обучение и допълнително образование".

В статия, публикувана в деня на гласуването, озаглавена "Край по закон", вестникът посочва, че това ново описание е неясна разпоредба, която ще го лиши от капацитета му да произвежда журналистика.

Служители и читатели организираха няколко протеста пред Федералното събрание във Виена в знак на протест срещу планираното закриване на ежедневното печатно издание.

Въпреки че онлайн изданието и месечното печатно издание ще бъдат издавани и занапред, заместник-главният редактор на вестника Томас Зайферт заяви, че решението на правителството отива отвъд "дигиталното или на хартия".

Той подчерта, че залогът е "запазването на духа на "Винер цайтунг".