Партията на украинския президент Виктор Юшченко „Наша Украйна" и Блокът на Юлия Тимошенко постигнаха съгласие по обсъжданата „оранжева" коалиция за управлението на страната, съобщи РИА „Новости".

Обявеният траур отлага за сряда обявяването на коалиционното споразумение. 

Президентът ще посочи председател на парламента - Радата, а Юлия Тимошенко - премиерa. Газовата принцеса ще трябва да приеме номинацията на държавния глава за външен и вътрешен министри.

Споразумението беше постигнато на среща при президента Юшченко на лидерите на демократичните сили в страната - Юлия Тимошенко, Юрий Люценко и Вячеслав Кириленко.

Официалният документ за бъдещата коалиция ще бъде подписан утре.

По думите на украинския държавен глава Виктор Юшченко стабилизирането на работата на парламента ще стане надежден залог за постигането на общонационален „конституционен консенсус".

„Това ще даде възможност на страната да се измъкне от омагьосания кръгна кризи и властови конфликти, ще отвори пътя на прогреса. Обновеният парламент и бъдещото правителство трябва да се сплотят около националните приоритети и да гарантират единството на нацията. И мнозинството, и опозицията трябва да работят за благото на народа", се казва в официално изявление на президента на Украйна.

Припомняме, депутатите от Партията на регионите, която събра най-много гласове на проведените на 30 септември парламентарни избори заплашиха, че ще напуснат парламентаи ще предизвикат нови избори, ако не бъде създадена широка управляваща коалиция с тяхно участие.

На проведените парламентарни избори места в украинския парламент спечелиха 5 партии.

Партията на регионите, която досега управляваше страната, събра 34.37% от гласовете и получи 175 места в парламента, Блокът на Юлия Тимошенко - 30.71% и 156 места, президентският блок „Наша Украйна" - 14.15% и 72 места, комунистите спечелиха 5.39% и 27 места, а Блокът на Литвин - 3.96% и 20 места.

За формирането на коалиция са необходими 226 мандата, а „оранжевите" имат 228.

В същото време проруската Партия на регионите може да разпусне парламента със своите 175 мандата. По силата на конституцията при бойкот на 150 депутати, Радата трябва да се разпусне и президентът да насрочи нови избори.