Филипинската армия е обкръжила хотел, в който са се барикадирали около 30 военни. Те са сред участниците в опита за преврат през 2003 година, като в момента в Манила тече процеса по тяхното обвинение.

Метежниците избягаха от залата на съда, след което превзеха хотела, обезвреждайки охраната му.

Бившите военни искат оставката на президентана страната Глори Аройо, като да се прекрати неговата поддръжка от страна на армията. Лидерът на военните Антонио Триланес обяви пред журналисти, че в този смисъл те се борят против корупцията в правителството на Филипините.

1500 души от силите за сигурност в Манила обкръжиха хотела и при изтичане на срока, поставен от властите, армията щурмува сградата. Събитията се предаваха пряко по телевизията на Манила. Петзвездният хотел е ползван преди всичко от журналисти.

Атаката на силите за сигурност започна с влизането през парадния вход на бронетранспортьор.

Метежниците обявиха готовност да се предадат и да се върнат в залата на съда доброволно. „Ние ще се предадем заради общата безопасности няма да позволим заради нас да пострадат невинни хора", казва Антонио Триланес. Той е лидер на метежа от 2003 година и въпреки че се намира в ареста по обвинение за държавен преврат бе избран за сенатор.

„Ние искаме промяна. И аз мога да ви уверя, че имаме достатъчно воля и боеви дух, който да ни даде възможност да свалим това правителство", допълва Антонио Триланес.
 

Вълненията и военните метежи във Филипините не са рядко явление. Самият президент Аройо, чиято популярност в момента намалява заради обвинения в корупция, има общо с поне два неуспешни опита за държавен преврат.

По информация на местни агенции при щурма са били ранени двама души.