Бившият президент на Република Сръбска Биляна Плавшич бе освободена от затвора, където излежава присъда от Международния трибунал в Хага.

Миналия месец Хагският трибунал за военни престъпления одобри предсрочното й освобождаване, тъй като тя вече е излежала две трети от 11-годишната си присъда.

Плавшич бе осъдена за военни престъпления в бившия Югославия по време на управлението на Радован Караджич, когато тя бе вицепрезидент, и след това, когато го смени на поста от 1996 до 1998 година.

Биляна Плавшич се предаде доброволно на международния съд в Хага и бе осъдена на 11 години затвор през 2001 година.

Само преди една година властите отклониха същата молба за предсрочно освобождаване.

79-годишната Плавшич е по професия биолог, с научно постижение професор. Често в Сърбия е наричат „желязната лейди" заради безкомпромисните си политически възгледи.

Припомняме, вчера стартира процеса в Международния трибунал за бивша Югославия срещу най-високопоставения лидер от Балканите - Радован Караджич. Той обаче отказа да се яви в зала, тъй като съдът не уважи искането му за отлагане на заседанието.

Експрезидентът на Сърбия Милан Милутинович вече бе оправдан от Международният трибунал, а Слободан Милошевич почина в затвора на Хагския трибунал през 2006 година и не чу присъдата си. След смъртта му процесът бе прекратен.

Продължава да се издирва по обвинения за военни престъпления военният лидер Ратко Младич.