Вицепремиерът и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович призова в сряда за налагане на санкции срещу Русия в интервю за сръбската телевизия "Първа".

В интервюто Михайлович каза, че "държавата трябва да вземе решение по въпроса за налагане на санкции срещу Русия", но за това "необходимо е да се изчака сформирането на ново правителство".

Коментирайки войната в Украйна, вицепремиерът заяви, че "Русия води агресивна, а не освободителна война". Тя отбеляза, че "геополитиката се променя бързо, така че Сърбия трябва да намери своето място в нея за следващите 100 години".

На въпрос на журналист дали е готова да гласува за санкции, ако влезе в новия кабинет, Михайлович подчерта, че никога не е променяла позицията си.

Сръбски министър: Страната е готова за спирането на руския петрол

Сръбски министър: Страната е готова за спирането на руския петрол

Белград е очаквал това решение

По-рано в обръщение към нацията след заседание на Съвета за сигурност Вучич каза, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да налага санкции срещу Руската федерация. Президентът каза, че републиката временно спира ученията на армията и полицията с всички чуждестранни партньори. Той отбеляза, че Сърбия смята и Русия. и Украйна за братски държави, съжалява за случващото се в източната част на Европа и е готова да предостави хуманитарна помощ на Киев. Говорейки на форума Globsec в Братислава, Вучич каза, че 77% от гражданите на републиката са против антируските санкции.

Сърбия и Русия взаимно ще се консултират за външните си политики

Сърбия и Русия взаимно ще се консултират за външните си политики

Двете страни подписаха споразумение на срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Припомняме, че Европейският парламент ще поиска на 13 октомври от Европейския съюз да прекрати преговорите със Сърбия за присъединяването ѝ към блока, докато страната не наложи санкции на Русия. Това предвижда проектодокладът за новата стратегия на ЕС в процеса на разширяване, до който радио "Свободна Европа" има достъп.