Европейският парламент ще поиска от Европейския съюз да прекрати преговорите със Сърбия за присъединяването ѝ към блока, докато страната не наложи санкции на Русия. Това предвижда проектодокладът за новата стратегия на ЕС в процеса на разширяване, до който радио "Свободна Европа" има достъп.

"Да се даде приоритет на привеждането в съответствие на присъединяващите се държави към общата външна политика и политика за сигурност на ЕС и да бъдат продължени преговорите за присъединяване със Сърбия само ако страната се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия", гласи документът.

Проектодокладът ще бъде обсъден от евродепутатите на 13 октомври в Комисията по външни работи на ЕП, а окончателният му вариант ще бъде под формата на резолюция на Европейския парламент, която се очаква през ноември.

Резолюциите на ЕП не са правно обвързващи за страните членки или за други европейски институции.

Сърбия и Русия взаимно ще се консултират за външните си политики

Сърбия и Русия взаимно ще се консултират за външните си политики

Двете страни подписаха споразумение на срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите - втората по големина политическа група в ЕП, вече заяви, че Съюзът не може да продължи преговорите за присъединяване със Сърбия, ако Белград не се съобрази със санкциите на ЕС срещу Русия, и обяви плановете си да включи този въпрос в предстоящия проектодоклад на ЕП за разширяването.

От началото на войната в Украйна ЕС многократно отправяше искания към Сърбия да наложи санкции на Русия в съответствие с решенията на ЕС.

Страните кандидати за членство в ЕС трябва постепенно да приведат външните си политики в съответствие с тези на ЕС, включително относно санкциите, отбелязват източници в Брюксел.

Сърбия е единствената държава в региона, която не е наложила санкции на Русия, докато всички останали страни от Западните Балкани вече се присъединиха към политиката на ЕС.

Лидерът на сръбската опозиционна Партия на свободата и справедливостта (ССП) Драган Джилас заяви, че спирането на преговорите за членство на Сърбия в ЕС заради подписването на споразумение за взаимни консултации с Русия би било грешен ход.

Сърбия няма да признае резултатите от референдумите в Украйна

Сърбия няма да признае резултатите от референдумите в Украйна

Въпреки топлите отношения на Белград с Москва

Смятаме, че това не е адекватна мярка, а трябва да се направи точно обратното, категоричен бе той.

Миналата седмица сръбският външен министър Никола Селакович и руския му колега Сергей Лавров подписаха споразумение за взаимни "консултации" по външнополитически въпроси за 2023-2024 г. Това се случи в рамките на срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Според Европейската комисия - институцията, която трябва да оцени готовността на страната за присъединяване, Сърбия е готова да отвори клъстер три, който се отнася до конкурентоспособността и приобщаващия растеж. Този клъстер по принцип трябва да бъде открит през декември тази година.

Сега обаче дипломатически източници посочват, че няма да има напредък в преговорите за присъединяване през тази година именно поради отношенията на Сърбия с Русия.

ЕС и САЩ очакват Сърбия да изясни новото си споразумение за консултации с Русия

ЕС и САЩ очакват Сърбия да изясни новото си споразумение за консултации с Русия

САЩ: Никой не подписва почти нищо с Русия, освен бедните новобранци, принудени да участват в тази мобилизация