Сръбският патриарх Порфирий се включи лично в антибългарската кампания на Белград, съобщава БГНЕС.

Главата на Сръбската православна църква участва в церемония по отбелязването на "100 години от освещаването на паметната костница на Сурдулишките мъченици". 29 май е канонизиран от СПЦ като ден за прослава на т.нар. "Сурдулишки мъченици".

След литургията пред храм "Свети Георги", литийният състав потегли към Дъбока долина. Според сръбските медии там се намира паметната костница, където се пазят тленните останки на жертвите, избити от "българския окупатор" през 1915 г.".

Сръбският патриарх Порфирий е близък приятел и верен съюзник на президента Александър Вучич. През последните месеци властите в Белград стимулират езика на омразата срещу българите под различна форма.

Режимът на Вучич е предвидил серия от мероприятия, включващи тържествени научни сесии, създаване на Паметната костница, Паметна къща, отпечатване на юбилейна пощенска марка, прожекция на филм за "Сурдулишките мъченици", както и снимане на документален филм.

Сръбският патриарх Порфирий не изпълни исканията на Косово

Сръбският патриарх Порфирий не изпълни исканията на Косово

Напрежение между Белград и Прищина

Проявата на сръбския патриарх съвпада с една напрегната ситуация между България и Сърбия, а и евентуален вътрешнополитически скандал по отношение на позицията на страната ни по въпроса за сръбския геноцид в Сребреница. С резолюция на Общото събрание на ООН от 23 май бе утвърдена датата 11 юли за "Международен ден в памет на геноцида в Сребреница". България и всички балкански държави подкрепиха резолюцията, с изключение на Гърция, която се въздържа, и Сърбия, която гласува против. Страната ни бе съинициатор на документа, но в деня на гласуването - миналия четвъртък, 23 май служебният премиер, който е и външен министър Димитър Главчев е изпратил указание до постоянното представителство на България в ООН да гласува "въздържал се", поради "напрегнатата обстановка в световен план, както и в Западните Балкани", а стремежът бил за обективна, равноотдалечена и обедитиелна позиция на Балканите. Телеграмата на Главчев бе огласена първо на фейсбук страницата на сайта Bird. Указанието било отхвърлено от Лъчезара Стоева, постоянния представител на България, тъй като това е радикална промяна на позицията на страната до момента, а и страната ни е съавтор на проекторезолюцията. Според информация на "Сега" след това Стоева е била посъветвана на отсъства от залата по време на гласуването, което би било "въздържал се", но без отказ от съавторство на резолюцията. Лъчезара Стоева отказала и дала вот в подкрепа на резолюцията.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е разочарован от България, предаде БГНЕС. "Надявах се на изненада от страна на България, разкривам ви това за първи път. До последните 5 минути преди началото на заседанието вярвах, че България ще се въздържи", каза Вучич пред сръбската телевизия Happy. По повод проекторезолюцията Вучич заявява и че е разговарял интензивно и с Орбан, и с Мицотакис.

Проекторезолюцията засяга трагичните събития от юли 1995 г., когато в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиват над 9000 души, предимно мъже. Това е най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война, което бе подведено и под отговорност от Международния наказатален съд в Хага.

По време на клането в Сребреница Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на сръбския диктатор и военнопрестъпник Слободан Милошевич.