Общото събрание на ООН гласува в подкрепа на въвеждането на ежегоден ден за възпоменание на геноцида в Сребреница през 1995 г., въпреки острата съпротива на Белград и босненските сърби.

Резолюцията, написана от Германия и Руанда - страни, чиято история е тясно свързана с геноцида през 20-ти век - провъзгласи 11 юли за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница.

"За" гласуваха 84 държави, 19 бяха против, а 68 се въздържаха, изброи Би Би Си.

Сръбското правителство я нарече опит да се обвинят сърбите като цяло, а президентът на страната Александър Вучич заяви, че ще дойде в ООН, за да се бори твърдо срещу инициативата.

Сръбският министър на външните работи Марко Джурич обеща, както се изрази, "да защити нашата страна и нашия народ от дългосрочно заклеймяване".

Часове преди гласуването църковни камбани огласиха цяла Сърбия в знак на протест. Сръбската православна църква заяви, че се надява този ход да обедини сърбите в "молитви, спокойствие, взаимна солидарност и твърдост в добрите дела въпреки фалшивите и несправедливи обвинения, пред които е изправена в ООН".

Босненските сръбски сили превзеха Сребреница - по това време анклав, защитен от ООН - на 11 юли 1995 г., месеци преди края на кървавата гражданска война в Босна, в която се смята, че са убити около 100 000 души.

Република Сръбска иска да напусне Босна и Херцеговина

Република Сръбска иска да напусне Босна и Херцеговина

Причината е решение на ООН да признае клането в Сребреница за геноцид

През следващите дни босненските сръбски сили избиват около 8000 мюсюлмански мъже и тийнейджъри - престъпление, което Международният наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) и Международният съд на ООН определят като геноцид.

Това е най-тежкото зверство в Европа след Втората световна война.

В допълнение към установяването на ден на възпоменание, проекторезолюцията осъжда "всяко отричане" на геноцида в Сребреница и призовава държавите - членки на ООН, да се опират на установените факти.

Вучич отново предупреди ООН за резолюцията за Сребреница

Вучич отново предупреди ООН за резолюцията за Сребреница

За Сърбия документът отново ескалира напрежението

В писмо от Германия и Руанда до останалите членове на ООН гласуването се описва като "решаваща възможност да се обединим в почитането на паметта на жертвите и признаването на ключовата роля на международните съдилища".

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя нарече проектотекста провокация и заплаха за мира и сигурността.

Небензя заяви, че резолюцията се стреми да "изтрие" това, което той нарече срамни доказателства за бомбардировките на НАТО в бивша Югославия през 1995 г. и 1999 г., като хвърля цялата вина върху сърбите.

Босна настоява да се забрани отричането на Сребреница

Босна настоява да се забрани отричането на Сребреница

След като Сърбия и Република Сръбска се обявиха против резолюция за геноцида

Милорад Додик, ръководител на Република Сръбска, където хиляди демонстрираха срещу проекторезолюцията през април тази година, заяви, че геноцидът в Сребреница е лъжа.

Европейският съюз реагира остро, като говорителят по външната политика на ЕС Петер Стано заяви, че не може да има отричане на геноцида и че всеки, който се опитва да го поставя под въпрос, няма място в Европа.

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната република прие доклад

За роднините на жертвите дебатът в ООН беше важна стъпка в стремежа им към мир.

"Тези, които доведоха народа си до това положение [на отричане на геноцида], трябва да признаят истината, за да можем всички да постигнем мир и да продължим живота си", казва Када Хотик, 79 г., съдиректор на сдружението "Майките на Сребреница", която губи сина си, съпруга си и двама братя във войната.