Геноцидът в Сребреница от 1995 г. трябва да бъде осъден в световен мащаб, подкрепата за жертвите трябва да бъде изразена. Отричането му и възхвалата на военнопрестъпниците да бъдат забранени, за да се предотвратят бъдещи подобни трагедии. Това заявиха в петък двама членове на тристранното президентство на Босна и Херцеговина на сесия на ООН, съобщава RFE/RL.

Денис Бечирович и Желко Комшич от председателството на Босна направиха забележките заедно с Азир Османович, оцелял от Сребреница, в централата на ООН в Ню Йорк.

Третият член на президентството, Желка Цвиянович, която представлява сръбската общност, има забрана за влизане в САЩ поради санкции, наложени за нарушаване на Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна през 1995 г., и не присъства на сесията .

Германия и Руанда започнаха преговори относно резолюция за геноцида в Сребреница. Гласът на Америка, позовавайки се на неназовани източници, съобщи, че в изготвянето на текста участват още САЩ, Албания, Финландия, Нова Зеландия, Турция и други страни.

Очаква се държавите-членки на ООН да гласуват окончателната резолюция, по която все още се работи, на сесия на Общото събрание на ООН в началото на май.

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната република прие доклад

В проект, разгледан от RFE/RL, резолюцията призовава, наред с други неща, за "осъждане без резерви" на всяко отричане на геноцида в Сребреница, както и на действия, които прославят осъдените за военни престъпления, включително отговорните за геноцид. Призовава се 11 юли да бъде официален Международен ден за възпоменание на жертвите на геноцида в Сребреница.

Припомняме, че властите в Сърбия и Република Сръбска вече обявиха протести и бойкот срещу документа. 

Република Сръбска, в отговор на резолюцията за Сребреница, ще започне процес на независимост от Босна и Херцеговина. Това заяви националистическият президент на Република Сръбска Милорад Додик. 

Геноцидът в Сребреница не се е случил, а ако се е случил, няма нужда постоянно да повдигаме тази тема. Присъдите на съдилищата се отнасят до личности, а не до хората, каза Додик. Геноцидът е измислица, която ще ни раздели. Опитват се да ни принудят да останем, въпреки че ни петнят. Те искат да направят Сребреница синоним на геноцид, а все още не се знае колко хора всъщност са загинали.

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че в случай че Общото събрание на ООН приеме резолюцията за геноцида в Сребреница, Сърбия ще кандидатства за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН същия ден.

Вучич е убеден, че ако внесе неговата кандидатура, Сърбия "убедително ще победи двете страни от НАТО от Източна Европа", които са обявили кандидатури за непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

Той обяви, че в случай на приемане на резолюцията Сърбия всяка година ще внася резолюции за геноцида в Крагуевац, Кралево, Яжинци и Ясеновац, но няма да споменава кой стои зад нея.

Международният наказателен съд за бивша Югославия установи в поредица от присъди през последните две десетилетия, че клането на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница представлява геноцид.

През 2007 г. Международният съд потвърди такава декларация, заявявайки в допълнение, че Сърбия не е успяла да предотврати извършването на геноцида.

Мъжете, повечето от които невъоръжени, бяха екзекутирани, докато се опитваха да избягат от източния анклав, след като той падна в ръцете на силите на босненските сърби на 11 юли 1995 г. Те бяха избити и останките им бяха изровени години по-късно от масови гробове в основно и средно училище.

Сръбските сили бяха командвани от генерал Ратко Младич, който беше осъден на доживотен затвор през 2017 г., след като бе осъден от МНСБЮ за геноцид и престъпления срещу човечеството за организиране на кланета и етническо прочистване по време на войната в Босна.

Вучич: Сърбия решена да се бори до последно срещу резолюцията за Сребреница

Вучич: Сърбия решена да се бори до последно срещу резолюцията за Сребреница

Ако бъде приет документът, Белград кандидатства за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН

Доклад от 2021 г. на група чуждестранни експерти, поръчан от правителството на Република Сръбска, заключава обаче, че в Сребреница са извършени престъпления, но не и геноцид. В документа броят на загиналите е намален наполовина и се твърди, че повечето от загиналите мъже са били убити в битка.