Сръбският президент Александър Вучич обяви в неделя, че в случай че Общото събрание на ООН приеме резолюцията за геноцида в Сребреница, Сърбия ще кандидатства за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН същия ден, съобщава N1.

Вучич прецени, че ако внесе неговата кандидатура, Сърбия "убедително ще победи двете страни от НАТО от Източна Европа", които са обявили кандидатури за непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

"Когато гласуват резолюцията и ако я приемат, защото ще се борим до последния момент, в същия ден ще се кандидатираме за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за 2025 и 2026 г.", каза президентът пред репортери в казармата "Васа Чарапич", където присъства на отбелязването на Деня на Военнополицейския отряд със специално предназначение.

Той обяви, че в случай на приемане на резолюцията Сърбия всяка година ще внася резолюции за геноцида в Крагуевац, Кралево, Яжинци и Ясеновац, но няма да споменава кой стои зад нея.

"Ние никъде няма да споменаваме германците, но ще внесем резолюции за геноцида, извършен на територията на Сърбия, в Крагуевац, Кралево и Яжинци. Кой го е извършил, вие решавате кой. Ние не нападаме никого там, това е цивилизационна ценност и някъде са загинали 90 пъти повече хора, отколкото в Сребреница", каза Вучич.

25 г. от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже

25 г. от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже

Босненски сърби избиха 8 372 босненски мюсюлмани през 2015 г.

Припомняме, че анклавът Сребреница, който през април 1993 г. беше обявен от Съвета за сигурност на ООН за "зона на сигурност", беше завзет от армията на босненските сърби през юли 1995 г. Международният трибунал за престъпленията в бивша Югославия установи, че тогава са били убити между 7000 и 8000 босненски мюсюлмани.

Разследването установи, че убийствата са извършени от армията на Република Сръбска под командването на генерал Ратко Младич.