Президентът на автономната Република Сръбска в рамките на Босна и Херцеговина Милорад Додик настоя за повторно отваряне на дебата за клането в Сребреница през 1995 г., по-малко от три месеца преди провеждането на изборите в страната, съобщава "Ройтерс".

Додик стартира процедура, настояваща парламентът да отмени доклад от 2004 г., публикуван от предишното правителство, който установи, че босненските сръбски сили са избили около 8000 мюсюлмани в и около града по време на войната в периода между 1992 и 1995 г.

Трибуналът в Хага осъди Караджич за клането в Сребреница

Трибуналът в Хага осъди Караджич за клането в Сребреница

Той е осъден на 40 г. затвор

Критици обвиниха Додик, че се опитва да използва проблема за най-голямото зверство в Европа след Втората световна война, за да спечели гласовете на твърдолинейните босненски сърби на парламентарните избори, насрочени за 7 октомври.

Додик винаги е отхвърлял решенията на два военни трибунала - Международния наказателен трибунал за бивша Югославия и Международния съд, - а именно, че зверството беше квалифицирано като геноцид.

Въпреки че призна, че е извършено престъпление, Додик заяви, че броят на убитите е бил преувеличен в доклада от 2004 г.

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството
Обновена

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството

Това постанови Трибуналът в Хага за престъпленията в бивша Югославия

Специално заседание на парламентарна комисия за разискване на доклада ще бъде проведено на 14 август, като заседанието беше свикано по искане на Додик.

Додик заяви по-рано, че докладът е бил манипулиран, за да навреди на сърбите и че иска да бъде пренаписан. Преди това оцелелите от Сребреница изпратиха на германските власти списък на сърби, за които се твърди, че са участвали в клането, много от които все още са на свобода. Много босненци се заселиха в Германия след войната.

Босненски сръбски сили, ръководени от ген. Ратко Младич, превзеха протектирания от ООН анклав Сребреница на 11 юли 1995 г. Те разделиха мъжете от жените, задържаха ги и ги избиха през следващите дни.