Република Сръбска, в отговор на резолюцията за Сребреница, ще започне процеса на независимост от Босна и Херцеговина. Това заяви в понеделник националистическият президент на Република Сръбска Милорад Додик, цитиран от N1.

Гордея се с решимостта да прилагам мерки по отношение на независимостта, каза Додик на пресконференция. Той посочи, че "босненският мюсюлмански елит си е вкарал сериозен автогол" с резолюцията за Сребреница.

Геноцидът в Сребреница не се е случил, ако се случи, нямаше да има нужда постоянно да повдигаме тази тема. Присъдите на съдилищата се отнасят до личности, а не до хората, каза Додик. Геноцидът е измислица, която ще ни раздели. Опитват се да ни принудят да останем, въпреки че ни петнят. Те искат да направят Сребреница синоним на геноцид, а все още не се знае колко хора всъщност са загинали.

Според него 4100 мюсюлмани са били убити в района на Сребреница от 1992 до 1995 г., а никъде не се споменава между 2500 и 3500 сърби, които са били убити там.

Той каза, че Република Сръбска е стабилна и способна да се защити от всякакви атаки и че няма да има разговори за приемане на резолюцията за Сребреница. Мирното разделяне е единственото решение за всички народи в Босна и Херцеговина.

Централната избирателна комисия на Босна и Херцеговина е узурпирала компетенциите, които принадлежат на републиката, а избирателният закон на Сръбска е в съответствие с конституцията, каза Додик.

Вучич: Сърбия решена да се бори до последно срещу резолюцията за Сребреница

Вучич: Сърбия решена да се бори до последно срещу резолюцията за Сребреница

Ако бъде приет документът, Белград кандидатства за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН

Припомняме, че ден по-рано сръбският президент Александър Вучич обяви, че в случай че Общото събрание на ООН приеме резолюцията за геноцида в Сребреница, Сърбия ще кандидатства за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН същия ден.

Вучич е убеден, че ако внесе неговата кандидатура, Сърбия "убедително ще победи двете страни от НАТО от Източна Европа", които са обявили кандидатури за непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

"Когато гласуват резолюцията и ако я приемат, защото ще се борим до последния момент, в същия ден ще се кандидатираме за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за 2025 и 2026 г.", каза президентът пред репортери в казармата "Васа Чарапич", където присъства на отбелязването на Деня на Военнополицейския отряд със специално предназначение.

Той обяви, че в случай на приемане на резолюцията Сърбия всяка година ще внася резолюции за геноцида в Крагуевац, Кралево, Яжинци и Ясеновац, но няма да споменава кой стои зад нея.

В Черна гора уволниха министър за отричане на геноцида в Сребреница

В Черна гора уволниха министър за отричане на геноцида в Сребреница

Скупщината прие резолюция за геноцида...

"Ние никъде няма да споменаваме германците, но ще внесем резолюции за геноцида, извършен на територията на Сърбия, в Крагуевац, Кралево и Яжинци. Кой го е извършил, вие решавате кой. Ние не нападаме никого там, това е цивилизационна ценност и някъде са загинали 90 пъти повече хора, отколкото в Сребреница", каза Вучич.

Анклавът Сребреница, който през април 1993 г. беше обявен от Съвета за сигурност на ООН за "зона на сигурност", беше завзет от армията на босненските сърби през юли 1995 г. Международният трибунал за престъпленията в бивша Югославия установи, че тогава са били убити между 7000 и 8000 босненски мюсюлмани.

Разследването установи, че убийствата са извършени от армията на Република Сръбска под командването на генерал Ратко Младич.

25 г. от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже

25 г. от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже

Босненски сърби избиха 8 372 босненски мюсюлмани през 2015 г.