На заседание в сряда правителството на Република Сръбска, която е част от Босна и Херцеговина обяви, че в рамките на следващите 30 дни ще подготви споразумение за мирно отделяне от Федерацията.

Това съобщи "Интерфакс".

"Ние не желаем конфликти. Това не е отделяне, мирното отделяне не е отделяне. Тъй като някои обвиняват нашия народ в извършване на геноцид, нямаме причина да живеем заедно с тях", цитира телевизионният канал RTRS премиерът на Република Сръбска Радован Вишкович.

Той заяви, че ходът, предложен на правителственото заседание, е свързан с разглеждането от Общото събрание на ООН на резолюция за признаване на събитията в Сребреница през 1995 г. за геноцид.

"Днес в ООН ще се опитат да приемат резолюция за т.нар. геноцид, който сърбите извършиха, така че от утре ние ще се превърнем в нация, извършила геноцид. Ние отричаме това и никога няма да го приемем", заяви Вишкович.

Резолюцията беше предложена от Германия, Босна и Херцеговина и редица други държави. Срещу нея се обявиха категорично Белград, както и ръководството на босненските сърби.

Република Сръбска плаши с независимост и отрича Сребреница

Република Сръбска плаши с независимост и отрича Сребреница

След като Сърбия заплаши, че при приета резолюция ще предприеме мерки

В навечерието на гласуването сръбският президент и министърът на външните работи Александър Вучич и Марко Джурич проведоха активна дипломатическа кампания, за да накарат възможно най-много държави да гласуват против резолюцията или да се въздържат.

Вучич отново предупреди ООН за резолюцията за Сребреница

Вучич отново предупреди ООН за резолюцията за Сребреница

За Сърбия документът отново ескалира напрежението

В края на април тогавашният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че участниците в международна среща под егидата на руския Съвет за сигурност са стигнали до заключението, че информацията за геноцида в Сребреница е била фалшифицирана от Германия, която е една от страните, предложили проекторезолюцията, с цел оказване на натиск върху Сърбия.

"Нашите партньори отбелязаха, че т.нар. доказателства за геноцида в Сребреница, представени от Берлин, не са нищо друго освен фалшификация на фактите, при която всичко е обърнато с главата надолу", заяви тогава Патрушев пред репортери.

ООН отлага сесията за Сребреница

ООН отлага сесията за Сребреница

Според Сърбия, това е успех

Според него "целта е да се окаже натиск върху сръбския народ, който следва независим курс, без да се съобразява с Вашингтон и Брюксел".

Според босненски официални лица повече от 8000 мюсюлмани са били убити в Сребреница през юли 1995 г., след като холандските мироопазващи сили са напуснали града за няколко дни.

Босненските сръбски сили бяха обявени за отговорни. Международният съд в Хага квалифицира събитията в Сребреница като геноцид.

Босна настоява да се забрани отричането на Сребреница

Босна настоява да се забрани отричането на Сребреница

След като Сърбия и Република Сръбска се обявиха против резолюция за геноцида

Всяка година на 11 юли властите на Босна и Херцеговина организират възпоменателна церемония в Сребреница.

Босна и Херцеговина е федерална държава, състояща се от Федерация Босна и Херцеговина (известна също като Мюсюлманско-хърватска федерация) и Република Сръбска.

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната република прие доклад

Страната се управлява от ротационно председателство, състоящо се от трима представители на основните религиозни и етнически групи - босненски мюсюлмани, хърватски католици и сръбски православни.

Освен това правомощията в областта на външната политика и отбраната се упражняват на федерално равнище.