Сесията на Общото събрание на ООН, на която на 2 май трябваше да се проведе гласуването на предложената резолюция за Сребреница, беше отложена. За Сърбия, след дипломатическата мисия в Ню Йорк, това е значителен успех, съобщава РТС.

Резултатът от гласуването на Резолюцията за геноцида в Сребреница според всички прогнози беше почти сигурен. Новината, че предстои приемането на документа, е съобщил по-рано посланикът на Босна и Херцеговина в ООН.

"Изпращаме текста на резолюцията за преразглеждане, ако страните членки на ООН имат други предложения. Общото събрание със сигурност ще се проведе след 6 май. Мисията на Босна и Херцеговина също взе участие в това решение. Ние искаме да дадем повече време на всички да се запознаят с реалните факти, както и на всички, които може би са против сега, да дадат своите предложения", каза посланикът на БиХ в ООН Златко Лагумджия.

Вучич: Сърбия решена да се бори до последно срещу резолюцията за Сребреница

Вучич: Сърбия решена да се бори до последно срещу резолюцията за Сребреница

Ако бъде приет документът, Белград кандидатства за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН

Повече гласове "против" и "въздържали се" от тези, които биха гласували "за", беше целта на дипломатическата дейност на делегацията на Сърбия в Ню Йорк, въпреки че въздържалите се не се броят.

Напрежението, съпътстващо резолюцията, започна, след като посланикът на БиХ в ООН превиши правомощията си, като инициира инициативата за нейното приемане, според Белград.

Той не се е консултирал с тричленното председателство, в което обикновено няма съгласие по въпроса, така че сръбският член на председателството Желка Цвянович иска освобождаването на Златко Лагумджия да бъде включено в дневния ред на следващото заседание на този орган.

Цвиянович има забрана за влизане в САЩ поради санкции, наложени за нарушаване на Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна през 1995 г., и не може да присъства на сесията.

Република Сръбска плаши с независимост и отрича Сребреница

Република Сръбска плаши с независимост и отрича Сребреница

След като Сърбия заплаши, че при приета резолюция ще предприеме мерки

Припомняме, че Германия и Руанда започнаха преговори относно резолюция за геноцида в Сребреница. В изготвянето на текста са участвали още САЩ, Албания, Финландия, Нова Зеландия, Турция и други страни.  Призовава се 11 юли да бъде официален Международен ден за възпоменание на жертвите на геноцида в Сребреница.

Геноцидът в Сребреница от 1995 г. трябва да бъде осъден в световен мащаб, подкрепата за жертвите трябва да бъде изразена. Отричането му и възхвалата на военнопрестъпниците да бъдат забранени, за да се предотвратят бъдещи подобни трагедии. Това заявиха миналия петък двама членове на тристранното президентство на Босна и Херцеговина на сесия на ООН. Денис Бечирович и Желко Комшич от председателството на Босна направиха забележките заедно с Азир Османович, оцелял от Сребреница, в централата на ООН в Ню Йорк.

Република Сръбска, в отговор на резолюцията за Сребреница, ще започне процес на независимост от Босна и Херцеговина. Това заяви националистическият президент на Република Сръбска Милорад Додик.

Геноцидът в Сребреница не се е случил, а ако се е случил, няма нужда постоянно да повдигаме тази тема. Присъдите на съдилищата се отнасят до личности, а не до хората, каза Додик. Геноцидът е измислица, която ще ни раздели. Опитват се да ни принудят да останем, въпреки че ни петнят. Те искат да направят Сребреница синоним на геноцид, а все още не се знае колко хора всъщност са загинали, каза той.

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че в случай че Общото събрание на ООН приеме резолюцията за геноцида в Сребреница, Сърбия ще кандидатства за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН същия ден.

Вучич е убеден, че ако внесе неговата кандидатура, Сърбия "убедително ще победи двете страни от НАТО от Източна Европа", които са обявили кандидатури за непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

Той обяви, че в случай на приемане на резолюцията Сърбия всяка година ще внася резолюции за геноцида в Крагуевац, Кралево, Яжинци и Ясеновац, но няма да споменава кой стои зад нея.

Международният наказателен съд за бивша Югославия установи в поредица от присъди през последните две десетилетия, че клането на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница е геноцид.

През 2007 г. Международният съд потвърди такава декларация, заявявайки в допълнение, че Сърбия не е успяла да предотврати извършването на геноцида.

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната република прие доклад

Мъжете, повечето от които невъоръжени, са екзекутирани, докато са се опитвали да избягат от източния анклав, след като той падна в ръцете на силите на босненските сърби на 11 юли 1995 г. Те бяха избити и останките им бяха изровени години по-късно от масови гробове в основно и средно училище.

Сръбските сили бяха командвани от генерал Ратко Младич, който беше осъден на доживотен затвор през 2017 г., след като бе осъден от МНСБЮ за геноцид и престъпления срещу човечеството за организиране на кланета и етническо прочистване по време на войната в Босна.

25 г. от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже

25 г. от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже

Босненски сърби избиха 8 372 босненски мюсюлмани през 2015 г.

Доклад от 2021 г. на група чуждестранни експерти, поръчан от правителството на Република Сръбска, заключава обаче, че в Сребреница са извършени престъпления, но не и геноцид. В документа броят на загиналите е намален наполовина и се твърди, че повечето от загиналите мъже са били убити в битка.