Сръбският президент Александър Вучич се срещна с посланика на ОАЕ в ООН Мохамед Абушахаб в Ню Йорк във вторник, за да обсъдят предстоящата сесия на Общото събрание на ООН за резолюцията за Сребреница на 23 май и всички аспекти на потенциалното приемане на наложения документ, съобщава ТАНЮГ.

Вучич информира посланика, че приемането на резолюцията ще доведе до ново напрежение, дълбоки разделения и повторно отваряне на стари рани в региона, както и в много страни по света.

"В този смисъл повторих, че ОАЕ, като страна, твърдо ангажирана с насърчаването на мира, помирението и свързаността, представлява пример за дипломатическо благоразумие, от което всички имаме нужда днес повече от всякога", написа Вучич в Instagram.

Вучич посочи опасния прецедент и мотивите зад резолюцията, както и скрити цели, които не са насочени към възпоменание на жертвите, а към оказване на натиск върху Сърбия по други нерешени въпроси.

"Специално отбелязах, че Сърбия, за разлика от други страни, участвали в конфликтите в бивша Югославия, винаги е показвала искрено уважение към всички жертви, заедно с готовност да се изправи пред историческите събития с оглед създаване на здрави основи за помирение и сътрудничество като както и запазването на трудно постигнатия мир в региона", написа Вучич.

Сръбският вътрешен министър Ивица Дачич каза във вторник, че западните сили оказват натиск върху страните, които биха могли да подкрепят проекторезолюция на Общото събрание на ООН за Сребреница и отбеляза, че въпреки че резултатът от гласуването на документа няма да бъде благоприятен за Сърбия, западните държави няма да бъдат доволни или защото очакваха мнозинство от две трети.

Пред телевизия Pink Дачич призна, че ситуацията е доста трудна.

"Разговарях лично със 73-ма външни министри. Говорих и с покойния ирански министър. Ситуацията обаче се променя всеки ден. Те вече имат нов външен министър и той сега е в допълнителни консултации", каза Дачич.

Той каза, че много страни ще се въздържат при гласуването в Общото събрание на ООН, но че според правилата се броят само гласовете за и против.

ООН отлага сесията за Сребреница

ООН отлага сесията за Сребреница

Според Сърбия, това е успех

Припомняме, че сесията на Общото събрание на ООН, на която на 2 май трябваше да се проведе гласуването на предложената резолюция за Сребреница, беше отложена. За Сърбия, след дипломатическата мисия в Ню Йорк, това бе значителен успех.

Резултатът от гласуването на Резолюцията за геноцида в Сребреница според всички прогнози беше почти сигурен. Новината, че предстои приемането на документа, съобщи по-рано посланикът на Босна и Херцеговина в ООН.

"Изпращаме текста на резолюцията за преразглеждане, ако страните членки на ООН имат други предложения. Общото събрание със сигурност ще се проведе след 6 май. Мисията на Босна и Херцеговина също взе участие в това решение. Ние искаме да дадем повече време на всички да се запознаят с реалните факти, както и на всички, които може би са против сега, да дадат своите предложения", каза посланикът на БиХ в ООН Златко Лагумджия.

Повече гласове "против" и "въздържали се" от тези, които биха гласували "за", беше целта на дипломатическата дейност на делегацията на Сърбия в Ню Йорк, въпреки че въздържалите се не се броят.

Напрежението, съпътстващо резолюцията, започна, след като посланикът на БиХ в ООН превиши правомощията си, като инициира инициативата за нейното приемане, според Белград.

Той не се консултира с тричленното председателство, в което обикновено няма съгласие по въпроса, така че сръбският член на председателството Желка Цвянович иска освобождаването на Златко Лагумджия да бъде включено в дневния ред на следващото заседание на този орган.

Босна настоява да се забрани отричането на Сребреница

Босна настоява да се забрани отричането на Сребреница

След като Сърбия и Република Сръбска се обявиха против резолюция за геноцида

Цвиянович има забрана за влизане в САЩ поради санкции, наложени за нарушаване на Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна през 1995 г., и не може да присъства на сесията.

Германия и Руанда започнаха преговори относно резолюция за геноцида в Сребреница. В изготвянето на текста са участвали още САЩ, Албания, Финландия, Нова Зеландия, Турция и други страни. Призовава се 11 юли да бъде официален Международен ден за възпоменание на жертвите на геноцида в Сребреница.

Геноцидът в Сребреница от 1995 г. трябва да бъде осъден в световен мащаб, подкрепата за жертвите трябва да бъде изразена. Отричането му и възхвалата на военнопрестъпниците да бъдат забранени, за да се предотвратят бъдещи подобни трагедии. Това заявиха миналия петък двама членове на тристранното президентство на Босна и Херцеговина на сесия на ООН. Денис Бечирович и Желко Комшич от председателството на Босна направиха забележките заедно с Азир Османович, оцелял от Сребреница, в централата на ООН в Ню Йорк.

Република Сръбска, в отговор на резолюцията за Сребреница, ще започне процес на независимост от Босна и Херцеговина. Това заяви националистическият президент на Република Сръбска Милорад Додик.

Геноцидът в Сребреница не се е случил, а ако се е случил, няма нужда постоянно да повдигаме тази тема. Присъдите на съдилищата се отнасят до личности, а не до хората, каза Додик. Геноцидът е измислица, която ще ни раздели. Опитват се да ни принудят да останем, въпреки че ни петнят. Те искат да направят Сребреница синоним на геноцид, а все още не се знае колко хора всъщност са загинали, каза той.

Вучич обяви, че в случай че Общото събрание на ООН приеме резолюцията за геноцида в Сребреница, Сърбия ще кандидатства за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН същия ден.

Вучич: Сърбия решена да се бори до последно срещу резолюцията за Сребреница

Вучич: Сърбия решена да се бори до последно срещу резолюцията за Сребреница

Ако бъде приет документът, Белград кандидатства за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН

Вучич е убеден, че ако внесе неговата кандидатура, Сърбия "убедително ще победи двете страни от НАТО от Източна Европа", които са обявили кандидатури за непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

Той обяви, че в случай на приемане на резолюцията Сърбия всяка година ще внася резолюции за геноцида в Крагуевац, Кралево, Яжинци и Ясеновац, но няма да споменава кой стои зад нея.

Международният наказателен съд за бивша Югославия установи в поредица от присъди през последните две десетилетия, че клането на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница е геноцид.

През 2007 г. Международният съд потвърди такава декларация, заявявайки в допълнение, че Сърбия не е успяла да предотврати извършването на геноцида.