Сръбският президент Александър Вучич коментира протестите, които избухнаха в неделя, като заяви, че това е организирано нападение срещу "независимостта и суверенитета" на Сърбия, съобщи държавната медия.

Опитът, който беше направен от привърженици на опозицията след резултатите от неотдавнашните парламентарни избори, имаше за цел "да подкопае суверенитета на страната". Това заяви Вучич в обръщение пред проправителствената телевизия.

В резултат на протестите Вучич свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност на Сърбия. По-късно той отбеляза, че протестите са били "продукт на многобройни важни геополитически условия", които са оказали помощ на протестиращите при щурмуването на градския съвет.

"Ще защитаваме независимостта, автономията и суверенитета на нашата страна", подчерта той, като заяви, че протестите са били предизвикани от "външно влияние".

Той съобщи за арестуването на "35 хулигани", които са отговорни за нараняванията, нанесени на полицейските служители, присъствали на мястото на протестите.

Двама полицаи са получили тежки наранявания, а останалите са с "леки рани".

В обръщение към нацията по време на протест пред кметството на Белград той нарече демонстрантите "бандити", които няма да успеят да дестабилизират държавата, и заяви: "Това не е революция".

"Те няма да успеят", каза Вучич. - "Правим всичко възможно нашата спокойна и мека реакция да не навреди на демонстрантите.

Сръбската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи

Сръбската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи

Безредици в Белград

В неделя вечерта сръбската полиция за борба с безредиците беше принудена да използва сълзотворен газ, когато протестиращите изпочупиха прозорците на входа на кметството в центъра на града.

На 17 декември в Сърбия се проведоха предсрочни избори за Народна скупщина (парламент), както и за Скупщина на автономната област Войводина и 65 местни законодателни събрания, включително в столицата Белград.

Коалицията "Сърбия не трябва да спира", водена от Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, получи около 47% от гласовете. Коалицията "Сърбия срещу насилието" е на второ място с 23% от гласовете (най-малко 63 мандата). На трето място с 6,9 процента от гласовете са представителите на Социалистическата партия на Сърбия.

В Русия сочат днешна Украйна на сръбската опозиция, за да не прави Майдан

В Русия сочат днешна Украйна на сръбската опозиция, за да не прави Майдан

Сръбският народ винаги може да получи подкрепа от руския народ