В Сърбия след изборите, които се проведоха само преди дни и опозицията протестира, а в Русия започват да привиждат Майдан* и класически сценарий на цветна революция.

От руските медии изпращат своеобразно послание и предупреждение към Сърбия с публикация на подробна позиция на бившия украински политик, олигарх и близък на руския президент Владимир Путин, получил прякора Кум на Путин.

Дописката с мнението на Виктор Медведчук, който в момента развива бизнес в Русия, е публикувана от държавната агенция ТАСС вчера, но news.bg счите за важно да се бъде публикувана.

Според Медведчук сръбската опозиция е започнала да действа по класическия сценарий на цветна революция**, а си струва да се помисли до какво е довело това безсмислено привързване към прозападните сили Украйна. Този стандартен сценарий е пуснат в действие от прозападните сили в Сърбия е тезата на материала.

Сърбия обвинява опозицията в опит за дестабилизация на страната

Сърбия обвинява опозицията в опит за дестабилизация на страната

След протестите и жалбите за нередности по време на изборите

"Сърбите трябва да се вгледат в съвременна Украйна, която в преследване на европейската мечта обедня, загуби половината си население, територия и в крайна сметка своята държавност."

"Днешните събития в Сърбия са класика на цветната революция, когато нацистите се представят за демократи, а политическите престъпници твърдят, че възстановяват реда", подчертава той.

Медведчук отбелязва, че Западът, който претендира за демократични ценности, всъщност не се интересува от правата на опозицията като такава, а само от тази част от нея, която получава команди в посолството на САЩ. Гласовете на всички други сили ще бъдат игнорирани.

Украйна премина през това от собствен опит, припомня проруският украински гражданин.

"Въпросът защо да се присъединява към Европейския съюз, ако лидерите на страната ще се назначават оттам, независимо от мнението на хората, остава открит. Днес Европейският съюз е след НАТО, който без причина бомбардира Югославия и я разчлениха. И ясно се вижда, че това продължава и днес и е движение към по-нататъшното "разчленяване" на Сърбия и унищожаването на сърбите като нация, пише Медведчук.

В същото време политикът смята, че "сръбският народ винаги може да получи подкрепа от руския народ". "Сърбите, както обикновено в историята, няма да бъдат оставени сами, те ще бъдат подкрепени", заявява Медведчук.

Последно политическата платформа на Медведчук беше "Опозиционна платформа - За живот", а сега, според твърдението на ТАСС, той оглавява движение "Другата Украйна".

Украинските власти задържаха Виктор Медведчук на 12 април 2022 г. при опит да избяга преоблечен с дрехи на украинската армия. Той е обвинен в държавна измяна и нарушаване на правилата за водене на война, за което го грози доживотна присъда. Партията му беше освен това забранена и разпусната, като прокарваща руските интереси в Украйна.

Украинските власти го включиха в размяна на военнопленници, а Виктор Медведчук замина за Москва срещу 160 украинци. Самата размяна предизвика голям брой негативни коментари в руското обществено пространство, тъй като не беше равностойна между страните. Тогава Украйна си върна 215 пленници, включително и други от защитниците на "Азовстал", както и няколко чуждестранни наемници, които се биеха на страна на Украйна.

Преди това официално от Кремъл беше отречено да се водят каквито и да е било преговори

В Русия заговориха за грузински Майдан

В Русия заговориха за грузински Майдан

Сергей Лавров говори, че в Грузия се случва опит за силова смяна на правителството

* Евромайдан или само Майдан е терминът за вълната от демонстрации, обхвала Украйна в нощта на 21 ноември 2013 година, след като украинският президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Протестиращите се обявиха против завоя към Русия, която обаче в последствие представя случилото се като фашистки преврат.

Дни след като Янукович избяга от Украйна в Русия, РФ подкрепи вече създадените сепаратистки движения в Донбас, изпращайки т.нар. зелени човечета - неидентифицирани и без обозначителни знаци военни в Крим, за да осъществят анексия, а конфликтът в Източна Украйна се обостри, продължавайки на практика и до днес.

** Цветни революции или Революции на цветята най-често се наричат серия от масови улични граждански протести, които се развиват в някои от бившите съветски републики и на Балканите през първата половина на XXI век.

Конкретно в Украйна революцията е наречена "оранжева" и протестите обхващат страната от ноември 2004 след провеждането на президентските избори, за които се подозира, че са нагласени от властите в полза на Виткор Янукович. Протестите из цялата страна са успешни, тъй като резултатите от втория тур бяха анулирани и Върховният съд в Украйна постановява прегласуване. Под контрола на местни и международни наблюдатели, резултатите показаха ясна победа за Виктор Юшченко, който получи 52% от гласовете.