Путин поздрави в телефонен разговор Янукович за победата

митинг на привържениците на Юшченко

От Избирателния щаб на кандидат за президент на Украйна Виктор Янукович са съобщили, че според последни данни той изпреварва своя опонент Виктор Юшченко с 3%.

Янукович Към 14.00 часа българско време Централната избирателн комися на Украйна е обработила почти 100% от протоколите. Данните сочат, че действащия премиер Янукович са подкрепили 49.42% от избирателите, а Юшченко – 46.69%.

Против всички са гласували 1.61% от избирателите, а 1.14% от бюлетините са обявени за недействителни.

Междувременно наблюдатели на ОССЕ обявиха изборите в Украйна като несъответстващи на демокартическите норми.

От своя страна ЕС смята, че изборите в Украйна не отговарят на международните стандарти.
Съюзът призовава украинските власти да преразгледат изборните резултати. Това съобщи Газета Ру, позовавайки се на изявлението на министъра на външните работи на Холандия Бернард Бот.

По неговите думи във всяка от страните от ЕС ще бъде извикан украинският посланик в съответната държава и ще бъде изразена загрижеността от проведените избори и техните резултати.

Юшченко По-рано кандидатът на опозицията Виктор Юшченко обвини властите, че фалшифицират резултатите от вчерашния вот.
Той призова своите привърженици към мирни протести по-късно днес, съобщи БиБиСи.

Юшченко смята, че бъдещето на 50-те милиона украинци е свързано със Запада, докато Янукович иска да обвърже страната с Русия и другите бивши съветски републики като Беларус.
Западните правителства предупредиха украинските власти, че ако се опитат да фалшифицират резултатите, това ще се отрази сериозно на отношенията с Киев.
Кремъл обаче едва ли ще позволи на Украйна да се откъсне от руската зона на влияние, коментира БиБиСи.