Депутатът от украинския парламент Виктор Медведчук, известен като "кума на Путин", е с официално подозрение в държавна измяна, съобщи Би Би Си. Според наказателния кодекс на Украйна по това обвинение може да бъде постановена присъда до 15 години затвор.

За измяна е заподозрян още един депутат - Тарас Козак.

Информацията беше съобщена от главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, на съвместен брифинг с шефа на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов.

"Смятам, че следствието и прокурорите имат достатъчно основания, за да бъде променен статутът им (на Медведчук и Козак - б.р.) от свидетели на заподозрени", написа Венедиктова в профила си във Фейсбук.

Тя уточнява, че срещу двамата депутати са повдигнати обвинения в държавна измяна и опит за разграбване на национални ресурси в анексирания Крим.

Засега следствието няма данни за местонахождението на Виктор Медведчук, но по данни на спецслужбите той е на територията на Украйна. Тарас Козак е преминал територията на Русия, уточни Иван Баканов.

Междувременно от пресофиса на Медведчук разпространиха изявление, че политикът е в Украйна. В него се казва, че проведените обиски в дома и офиса му са противозаконни.

В началото на април се появи информация, че се води разследване срещу Медведчук и Козак. Повод за това стана интервю на Медведчук по контролирания от Кремъл руски телевизионен канал RT, част от изказванията в което може да представляват държавна измяна.

Украйна разследва за държавна измяна политик, съюзник на Путин

Украйна разследва за държавна измяна политик, съюзник на Путин

64-годишният Виктор Медведчук е призовавал за даване на голяма автономия

Те бяха по повод на въвеждането на персонални санкции срещу Козак и спирането на лицензите на три проруски телевизионни канала, които са негова собственост - "112 Украина", Newsone и ZIK, Трите канала излъчиха кадри от среща на Медведчук с руския президент Владимир Путин. Надзорните органи заявиха, че излъчените сюжети целят "да създадат положителен образ на Владимир Путин и на държавата-агресор", която анексира украинския Крим и подклажда въоръжения конфликт в Донбас.

По-късно бяха въведени персонални санкции и срещу Медведчук и съпругата му, както и срещу свързани с тях компании.

Медведчук е председател на проруската партия "Опозиционна платформа - За живот", чиито членове често пътуват до Москва. Делегация от партията дори посети заседание на руската Дума, а Виктор Медведчук през 2020 г. имаше две срещи в Москва с Владимир Путин.

Журналистите в двете страни често наричат Медведчук "кума на Путин" - двамата политици са признавали в свои интервюта, че руският президент е кръстник на дъщерята на Медведчук.

Кумът на Путин владее 23 хектара от българското Черноморие

Кумът на Путин владее 23 хектара от българското Черноморие

Недвижими имоти за 19 милиона евро...