Украйна разследва за държавна измяна политик, който е съюзник на руския лидер Владимир Путин, информира АФП.

64-годишният Виктор Медведчук е призовавал за даване на голяма автономия на регионите в Източна Украйна. Той е обвиняван в "опит да подкопае териториалната цялост" на Украйна и "държавна измяна", заяви говорител на прокуратурата пред осведомителната агенция.

Русия щяла да защитава свободите на хората и религиозните вярвания в Украйна

Русия щяла да защитава свободите на хората и религиозните вярвания в Украйна

Украйна извършвала крещяща намеса в църковния живот

Разследването е свързано с реч на конференция през миналия месец. Тогава Медведчук заявил, че проруските сепаратистки територии трябва да имат отделно правителство и парламент. Той смята, че ако се даде автономия на териториите, това ще помогне за прекратяване на конфликта, при който загинаха 13 000 души през последните пет години.

Разследването се води от Службата за сигурност на Украйна.

Проруската партия "Опозиционна платформа - за живот", пред която Медведчук говори, определи обвиненията като "заблуда". Групата поясни в съобщение, че разследването е по нареждане на прозападни правителства преди президентските избори в Украйна.

Украйна подава кандидатурата си за членство в ЕС до 2024-а

Украйна подава кандидатурата си за членство в ЕС до 2024-а

Това обяви Петро Порошенко

През миналия месец бившият проруски президент на Украйна Виктор Янукович, който беше свален от власт през 2014 г., беше признат за виновен в държавна измяна. Янукович, който в момента живее в Русия,  задочно е осъден на 13 г. затвор.

Медведчук, ръководител на администрацията на президента на Украйна от 2002 до 2005 г., представлява Киев по време на разговорите с бунтовниците. Той е предложил Путин да разговаря с лидерите на отцепилите се региони за първи път през 2017 г. Москва публично благодари на политика, който е санкциониран от САЩ.

Медведчук е единственият украинец, чиито самолет може да лети директно от Украйна до Русия, въпреки че през 2015 г. е въведена забрана.