Съд в Киев осъди на 13 години затвор бившия президент на Украйна Виктор Янукович, признавайки го за виновен по дело за държавна измяна и съучастничество на Русия в провеждането на агресивна война, съобщават украинските медии.

Украинската прокуратура повдигна обвинения на Янукович за държавна измяна, за съдействие на представители на руските власти в умишлени действия, предприети с цел промяна на държавните граници на Украйна в нарушение на Конституцията. 

Украинската прокуратура поиска 15 години затвор за Янукович

Украинската прокуратура поиска 15 години затвор за Янукович

В задочен процес за държавна измяна…

Днес съдът започна да чете присъдата, като тя се чете задочно, тъй като бившият президент от 2014 г. се намира извън страната (в Русия).

Съдът започна разглеждането на делото за държавна измяна в края на юни 2017 г. Това е едно от редицата наказателни дела, които новите украински власти заведоха срещу бившия държавен глава след свалянето му от власт през 2014 г.

Прокуратурата първоначално имаше намерение да поиска доживотна присъда за Янукович, но по-късно обвинението поиска 15 години лишаване от свобода за бившия държавен глава. Самият Янукович категорично отрича вина.

Публикуваха писмо на Янукович към Путин с молба за намеса от 2014 година

Публикуваха писмо на Янукович към Путин с молба за намеса от 2014 година

Животът, сигурността и човешките права, особено в югоизточната част на страната и Крим са заплашени, пише Янукович в писмото